Sada i zvanično: Šolc u petak sa Vučićem i na potpisivanju memoranduma o litijumu

Nemački kancelar Olaf Šolc sastaće se u petak u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, naveo je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.
Sada i zvanično: Šolc u petak sa Vučićem i na potpisivanju memoranduma o litijumu
Foto: Beta/AP (Susan Walsh)
"Pozadina ovoga je projekat održivog iskopavanja litijuma u Srbiji. Sve u svemu, radi se o daljem razvoju evropske agende o sirovinama i smanjenju rizika u njihovoj eksploataciji", rekao je Hebeštrajt na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi RSE.
 
On je dodao da će Vlada Srbije i nekoliko kompanija potpisati pismo o namerama u vezi sa projektom iskopavanja litijuma.
Šolc će učestvovati na Samitu o kritičnim sirovinama na kojem će biti potpisan memorandum o razumevanju između Srbije i Evropske komisije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.
 
Kako je objavljeno na sajtu saveznog kancelara, Šolc će se u petak ujutru sastati sa Vučićem, a fokus će biti na bilateralnim, ali i pitanjima međunarodne i evropske politike.
U okviru samita će, kako se dodaje, biti potpisan memorandum o razumevanju između Srbije i Evropske komisije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.
 
Među učesnicima samita biće i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.
 
RSE nezvanično saznaje da je u planu bilo da na skupu u Beogradu učestvuje i predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.
 
Međutim, kako navode izvori RSE, ona nije mogla da potvrdi učešće jer čeka potvrdu njenog rezibora u Evropskom parlamentu o čemu će se glasati 18. jula, dan pre održavanja samita o sirovinama u Beogradu.
 
Nemačka, najveći proizvođač automobila u Evropi, nastoji da obezbedi litijum za svoje proizvođače električnih vozila dok se Evropska unija bori da smanji svoju zavisnost od uvoza iz Kine, podseća AP.
 
Kina trenutno dominira u lancu snabdevanja litijum-jonskim baterijama.
 
Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je 17. jula da, ukoliko u petak u Beograd dođu nemački kancelar Olaf Šolc i predstavnici Evropske komisije za energetiku, sa njima će se razgovarati o iskopavanju litijuma u Srbiji.
 
"Da bi se dalje razgovaralo o litijuma naš uslov je da nema rudarenja bez podizanja fabrika i inustrijalizacije u tom kraju gde bi bio rudnik, jer je to velika razvojna šansa", rekao je Vučević.
 
Šefčovič je krajem maja najavio skori sporazum o litijumu sa Srbijom, rekavši da se razgovara o poslednjim zakonskim preprekama za sklapanje trgovinskog partnerstva Srbije i EU za snabdevanje litijumom iz Jadra.
 
Srbija i EU su 22. septembra prošle godine potpisale pismo o namerama o strateškom partnerstvu o kritičnim sirovinama i baterijama.
 
Vlada Srbije usvojila je juče uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju Projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar" koji realizuje kompanija Rio Tinto.
 
Ta odluka usledila je posle odluke Ustavnog suda Srbije koji je 11. jula ocenio da prethodna odluka Vlade Srbije, kojom je 2022, nakon masovnih protesta, suspendovan projekat "Jadar", nije bila u skladu sa Ustavom ili zakonom.
 
Projekat Rio Tinta u dolini Jadar navodno je vredan 2,4 milijarde dolara.
 
Ekološki aktivisti, stručnjaci i opozicija upozoravaju na razorne posledice po životnu sredinu ukoliko projekat bude realizovan i i ponovo najavljuju protestne akcije.
  • gorki park

    18.07.2024 10:18
    hehe
    Vučko dao topa fore ali opet će Srbija zahvaljujući genijalnosti , snazi ,pameti pobediti ! idemo gazi Srbijoooo ....
  • Dobrivoje

    17.07.2024 22:19
    Kakvi komični likovi Šolc i Makron hahahahaha ??
    Upropastili su sve čega su se dohvatili , pa dobili šut kartu na izborima ne pitaju se više ni za skupštinu stanara hahahahaha ?
    Pa došli u Srbiju da i nju upropaste ??
    Čekaj ovo već prestaje da bude smešno !
    Ok ako hoćete rat dobićete ga !!
  • ssss

    17.07.2024 22:15

    Новосађанин
    17.07.2024 • 20:39
    То је та ЕУ у коју слепци и даље хоће да уђу. Литијум нема алтернативу.

    A, dali slepci ne vide ili se prave blesavi da nam rusi vade naftu iz Vojvodine što takođe nije bez posledica jer će kako predviđaju geolozi vremenom doći do slaganja zemljišta na mestu gde su bile bušotine a koje su po tom napunjena sa mešavinom vode i hemikalija.Pa kada mogu rusi zašto nebi mogao i RioTinto

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.