Potpisan Memorandum o kritičnim sirovinama; Šolc: Potreban nam je litijum za mobilnost u budućnosti

Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu Srbije i Evropske unije u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila potpisan je danas u Palati Srbija.
Potpisan Memorandum o kritičnim sirovinama; Šolc: Potreban nam je litijum za mobilnost u budućnosti
Foto: Beta/AP
Sa strane Vlade Srbije ga je potpisala ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, a sa strane EU, potpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčovič.
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Beogradu da je litijum važan za mobilnost u budućnosti, kao što je nafta bila do sada.
 
Na Samitu o kritičnim sirovinama Šolc je rekao da je današnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima "važan trenutak".
"Ovaj projekat (za iskopavanje jadarita) stvara nove potencijale lanca proizvodnje, radna mesta ne samo kada je reč o rudarstvu nego i u drugim koracima prerade", rekao je Šolc, dodajući da je to prekretnica za budućnost.
 
Istakao je i da zaštitu životne sredine pri iskopavanju litijuma u Srbiji smatraju svojom obavezom i da će sve vreme biti aktivan partner, te koristiti znanja inženjera.
 
"Potreban nam je litijum i ubeđen sam da je to važno za buduću mobilnost", rekao je on.
 
Samitu uz Šolca prisustvuje i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, zadužen za Evropski zeleni dogovor koji će u ime EU potpisati Memorandum sa Srbijom.
 
U obraćanju je naglasio da je uveren da će ovim projektom Srbija napredovatii i postići važne ciljeve.
 
"Prvi cilj je da se ojača srpska privreda sa visokokvalitetnim radnim mestima u celom lancu snabdevanja", rekao je on.
 
Drugi cilj je, dodao je, da se poštuju ekološki standardi uz poptunu transprantnost i da se odgovori na zabrinutost lokalnog stanovništva, uz potpunu transprentnost.
 
Vučić: Neće biti iskopavanja litijuma bez pune zaštite ljudskih života i životne sredine 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bez pune zaštite ljudskih života i prirode neće biti iskopavanja litujuma u Zapadnoj Srbiji, u okolini Loznice.
 
On je na Samita o strateškim sirovinama u Beogradu kazao da zna da za projekat iskopavanja litijuma, koji bi trebalo da sprovede kompanija Rio Tinto, neće biti podrške široke javnosti u Srbiji, ali da je dobio garancije iz EU da će taj projekat "Jadar" biti sproveden po najvišim standardima.
 
Vučić je istakao da je kancelar Šolc obećao podršku Nemačke da će Srbija imati veći vrednosni lanac proizvodnje litijuma, što će doneti milijarde investicija i neverovatan pomak za celu zemlju, a najveći za zapadnu Srbiju 
 
On je dodao da iskopavanje litijuma za Srbiju predstavlja veliku nadu i da tu šansu Srbija neće propustiti.
 
"Postoji kod nas nepodnošljiva lakoća propuštanja dobrih prilika i ovoga puta to ne smemo da dozvolimo. Mnogo je teže menjati stvari, sebe, zemlju, prihvatati izazove i donositi hrabre odluke", rekao je Vučić.

Komentari 108

  • R

    22.07.2024 14:51
    R
    Kad već pričate o Kinezima oni svuda imaju udela tako da u Rio Tintu Kinezi imaju udela oko 15% Rio Tinta. To u stvari nije ni bitno, jer litijum neće vaditi RioTinto, već njegova ćerka firma. Za one koji ne znaju šta to znači samo da objasnim u par reči. To znači da sav prihod ostvaruje ćerka firma i ona taj prihod prebacuje svojoj mami, a kada se završi posao ili ta firma napravi neko sranje ta firma je odgovorna (a nema cvonjka na računu), a ne mama firma tj. Rio Tinto. Ćerka firma se gasi, a Srbiji ostaju svi problemi: zagadjena Drina, zagađene podzemne vode, zagađeno zemljište, ljudi bez posla, dugovi,...

    Taj isti sistem je primenjen za sve strane banke u Srbiji. To znači da 15 milijardi evra koliko građani imaju na štednji sutra mogu biti veliko ništa ako se te banke ugase. Za uloge ne odgovaraju te banke nego Narodna banka Srbije, ali samo do 50.000 € po računu.
    Na primer u Rusiji Osnovna strana banka garantuje za uloge u Rusiji, a kod nas ćerka firma te strane banke koja na naziv ima samo dodato Srbija. Pitam se ko je ovde lud.
  • Joe

    20.07.2024 18:44
    Ne verujem
    Zar velika većina ovde ispod stvarno veruje da Evropi treba srpski litijum.
    Ja imam drugu ideju a to je da Vučko ima u đepu ugovor sa Kinezima za litijum a da je Šulc poslat da tobože ponudi bolji.
    A onda kada Kinezi počnu sa radovima Evropa tura pod nos šolcove papire i optužuje Vučka da je lažov što nikako nije slučaj ali je po ko zna koji put to motiv za ne ulazak u EU.
    Dakle lopta je kod Vučka i on sada igra na produžetke, odnosno zna da je šolc tu privremeno a sa drugima će isto tako.
    Vučko još jedino ima trtu od Ursule pošto se pokazalo da je ona isti kalibar i da drži svoje mesto.
    Na kraju, litijum za baterije je prevaziđena tehnologija i ni jedan ozbiljni proizvođač automobila ne računa sa tim u bliskoj budućnosti.
  • Etika

    20.07.2024 16:30
    Nije kriv Scholzie što kupuje, već ovi što se (nas) prodaju za malo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija