Er Srbija: Moguća odstupanja od planiranog reda letenja zbog globalnih problema sa softverom

Nacionalna avio-kompanija Er Srbija saopštila je da se danas očekuju odstupanja od planiranog reda letenja u putničkom avio-saobraćaju zbog globalnih tehnoloških problemi sa sofverom.
Er Srbija: Moguća odstupanja od planiranog reda letenja zbog globalnih problema sa softverom
Foto: 021.rs
Problem je pogodio avio-kompanije, banke i medije širom sveta.
Saobraćaj iz mreže Er Srbije trenutno je posebno otežan na pojedinim aerodromima u Španiji, kao i u Berlinu i Amsterdamu, dok je aerodrom u Cirihu zatvoren do 20 sati po lokalnom vremenu.
 
"Er Srbija se izvinjava putnicima zbog najavljenih odstupanja od planiranog reda letenja, do kojih dolazi zbog okolnosti koje su van kontrole srpske nacionalne avio-kompanije. Svi putnici koji eventualno budu izgubili svoje konekcije, biće preusmereni na alternativne letove", piše u saopštenju.
Zbog ogromnog kvara Majkrosofta paralisane kompanije širom sveta, prizemljeni avioni 
 
Kvar na nekim servisima američkog tehnološkog giganta Majkrosofta paralisao je danas brojne kompanije širom sveta dok je Majkrosoft saopštio da preduzima mere ublažavanja problema koji rešava.
 
Kompjuterski problemi izazvali su širom sveta smetnje u funkcionisanju vazdušnog saobraćaja, finansijskih institucija, medija pa i bolnica, preneli su mediji.
 
Poslednjih nekoliko sati prijavljeno je da su aviokompanije prizemljene, stvoreni su veliki redovi čekanja na aeordromima, telekomunikacioni problemi u australijskoj televiziji ABC, poremećena je londonska berza, a broj kompanija koje prijavljuju teškoće se povećava, prenosi agencija Frans pres.
 
U poruci naslovljenoj "pogoršanje servisa" Majkrosoft je saopštio da bi korisnicima mogao da "bude onemogućen pristup raznim aplikacijama i servisima Majkrosofta 365".
 
Majkrosoft je dodao da se aktivirao da rešava te teškoće sa najvećim prioritetom i hitnošću, prenosi Frans pres. 
 
Kompanija istražuje pitanja u vezi sa pružanjem "klaud" usluga u SAD, kao i problem koji je uticao na više njihovih aplikacija i usluga, navedeno je u saopštenju.
 
Prema navodima medija, sumnja se da je smetnje izazvala greška u programskom apdejtu firme za IT bezbednost Kraudstrajk, što je prijavila jedna energetska kompanija u Australiji, prenosi nemačka agencija DPA.
 
Firma Kraudstrajk je u dopisu korisnicima navela da postoje problemi, preneo je portal Verdž. Ta greška je opet izazvala smetnje kod softvera kompanije Majkrosoft, koja je prijavila da ima probleme u svom klaud servisu 365.
 
Brojni aerodromi saopštili su da su pogođeni kvarom, uključujući one u Berlinu, Šipol u Amsterdamu, i sve aerodrome u Španiji, dok je više aviokompanija saopštilo da ima probleme. Među aviokompanijama sa problemima su američki Delta, Junited i  Amerikan erlajns, Er Frans, irski Rajaner, kao i tri aviokompanije u Indiji. U SAD je Federalna kontrola letenja prizemljila letove kompanija United, American i Delta.
 
Letove su otkazali i holandski KLM i hongkonški Kataj Pacifik, a kašnjenja je najavio Jurovings zbog problema sa čekiranjem i ukrcavanjem putnika. Smetnje sa IT sistemima zebeležene su i na aerodromu u Diseldorfu i u Kelnu. Na aeordomu u Cirihu obustavljeno je sletanje aviona.
 
"Za sada imamo samo informaciju da imamo tehnički incident i kao posledica ima kašnjenja u registraciji i avio usluge su morale da budu suspendovane", rekao je portparol Berlinskog aerodroma, ne objašnjavajući o kakvom kvaru se radi niti kada će aviosabraćaj ponovo proraditi.
 
U Nemačkoj su povremeno otkazani letovi na aerodromima u Berlinu, Hamburgu i Ninbergu, a hirurške intervencije je otkazala i Univerzitetski klinika u Kilu, na severu zemlje.
 
U Britaniji su zabeleženi problemi sa zakazivanjem termina u pojedinim lekarskim ordinacijama.
 
Najveća britanska železnička kompanija je najavila moguća otkazivanja u poslednjem trenutku pošto ne može da pristupi nekim sistemima koji se odnose na mašinovođe, kao i zbog nefunkcionisanja drugih ključnih sistema o prisstupu informacijama o klijentima u realnom vremenu.
 
Emitovanje programa obustavio je britanski Skaj njuz. Francuske televizije Canal+ i TF1 su u programu obavestile gledaoce da zbog IT problema emitovanje možda neće teći po planu. Pogođene su banke širom sveta, kao i korporacija Mekdonalds, naveo je Blumberg.
 
Svetske berze beleže danas pad zbog ekonomskih i političkih neizvesnosti, ali i zato što je taj kvar sprečio Londonsku i Milansku berzu da objave promenu vrednosti u uobičajeno vreme otvaranja.
  • Deks

    19.07.2024 12:37
    Air Serbia je samo jedna od kompanija koja leti sa beogradskog aerodroma. A kakvo je stanje na beogradskom aerodromu? Ima li profesionalnih novinara da to provere?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f