Šefčovič: Koristitićemo najbolje prakse za iskopavanje litijuma, Srbija najnaprednija u pripremama

Potpredsednik EK Maroš Šefčovič, zadužen za Evropski zeleni dogovor izjavio je u Beogradu da je sistem rudarenja litijuma dobro razmotren, te da će i u Srbiji biti korišćene najbolje prakse.
Šefčovič: Koristitićemo najbolje prakse za iskopavanje litijuma, Srbija najnaprednija u pripremama
Foto: Beta/AP (Milan Obradović)
Sa iskopavanjem litijuma počinje se, dodao je, u Srbiji jer je "najnaprednija u pripremama", iako se spremaju projekti i u Finskoj, Češkoj, Portugalu.
 
Šefčović je danas u ime EU potpisao sa Srbijom Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.
"Današnje tehnike nude višeslojne mogućnosti kako da se rudari na ekološki održiv način. Govorimo o zatvorenim oknima, o mašinama na električni pogon, koristimo obnovljive izvore energije i učinićemo sve što možemo da izvori pijaće vode ne budu pogođeni", rekao je novinarima posle potpisivanja i ocenio da je danas "istorijski dan" za Srbiju i EU.
 
Odgovarajući na zabrinutosti građana Srbije zbig iskopavanja, rekao je da EU ima "najsveobuhvatniji regulatorni okvir na svetu" za kritičan materijal.
"Svaka baterija koja će izaći na tržište EU će imati digitalni pasoš, verovatno QR kod, gde će javnost moći da pristupi informacijama kakav je karbonski otisak te baterije, da li su ispunjeni najviši ekološki standardi, kakva je garancija za recikliranje, da li su ljudi u lancu vrednosti bili tretirani dostojanstveno", rekao je novinarima.
 
Rekao je da su strategijom o kritičnim sirovinama koji je usvojen prošle godine propisane i kazne, ali da do sada nije bilo problema.
 
Zaštita planete ide zajedno sa, naveo je, konkurentnošću i socijalnom pravdom, te čestitao Vučiću zbog inicijative da Srbija predvodi "po pitanju kritičnih sirovina, baterija i električnih vozila".
 
Iskopavanje litijuma će otvoriti vrata najvećim stranim investivijama u istoriji Srbije, procenio je on.
 
Šefčovič je dodao da će BDP Srbije biti povećan za 62 milijarde evra godišnje.
"Ovaj projekat će doneti kontinuiran uspeh. Sporazum će dovesti do dublje integracije privreda Srbije i EU i mi već dobro radimo u okviru četiri stuba Plana rasta za Zapadni Balkan", rekao je.
 
Istakao je još da će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će imati celokupan lanac vrednosti - rudarenje, preradu i proizvoidnju finalnih proizvoda od litijuma.
  • Alen Fordović

    20.07.2024 00:34
    Da nema litijuma bili bi CH
    Meni je ovo kao da je Max Bunker pisao epizodu Alan Forda: gradjani se bune protiv iskopavanja litijuma zbog zaštite životne sredine koja je u Srbiji sve samo ne zdrava. Malo malo pa ilegalna deponija pored puta (legalne inace gore ispod zemlje kad su velike vrucine i prave haos u atmosferi), reke i potoci zatrovani i prljavi otpadom, loži se plastika, guma, ko zna šta sve ne zimi u smederevcima…prljavstina, pesak i opušci na sve strane po gradovima čak i na dečijim igralištima. Pola populacije puši po zatvorenim prostorima, Rudnici, železare, TE-TO bez filtera u vazduhu i sad sve ovo je ok al zato litijum će nas potrovati (ne kažem da neće ali shvatate poentu). Ja bih pre postavio pitanje o rudnoj renti: ako je već sve više nalik na Bangladeš a ne Švica bar da se zna zašto se to radi. Ja sam uvek više za Švicu ali kad je većina za Bangladeš (da nije, bili bi sad nalik Švici jel tako) pa onda bolje tako. Burleska u nivou sado-sarkazma kao i većina stvari u ovoj zemlji. Zapravo svi su oni u talu samo narod pati i oboljeva.
  • A Nemačka ?

    19.07.2024 23:50
    Vučićevi mediji napuniše uši ovih dana kako će Nemačka da kopa litijum ?
    A ovaj Šestović čak ni ne pominje Nemačku da će da kopa litijum pročitajte mu izjavu, kakve bezočne laži Vučića i njegovih medija ?
    Pominje neke druge zemlje koje nikad neće kopati, ali da na taj način prevare Srbiju da bude jedina u Evropi koja kopa litijum i uništi svoke podtemne pijaće vode!
  • Пикси

    19.07.2024 22:49
    Запад опет жели Србији
    Знам да им нисмо за срце прирасли и због тога им ништа не верујем. Код њих не постоје добре и поштене намере, знамо како воле Србе, према томе далеко им лепа кућа. Има код нас толико тога да се обнови, унапреди, да се земља отргне из мочваре СНС-а, какви литијуми вас спопали..ако вам баш треба ав изволите с њим у руднике немачке, чешке..има тамо шта да се ископа.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.