Lazović: Nemačkim zvaničnicima preneli smo argumente protiv iskopavanja litijuma

Poslanici Zeleno levog fronta, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana razgovarali su sa nemačkim predstavnicima o iskopavanju litijuma.
Navode da su sekretarki Ministarstva za ekonomske poslove i klimatsku akciju Nemačke Franciski Brantner i predstavnicima nemačke ambasade preneli stav da građani nemaju poverenja da će aktuelna Vlada Srbije u sprovođenju projekta Jadar poštovati evropske ekološke standarde.
 
Predsednik poslaničke grupe Zeleno levi front Ne davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je da je na sastanku, koji je organizovan za vreme posete nemačkog kancelara Olafa Šolca, nemačkim zvaničnicima preneli argumente protiv iskopavanja litijuma u ovom trenutku, sa ovakvom vlasti i ovakvim rizicima.
On je naveo da je iz izjava samog Šolca kao i nakon izjava nekih zvaničnika u Berlinu jasno da nema nikakvih novih konkretnih garancija koje dolaze od Nemačke da će se poštovati ekološki standardi.
 
"Kako će Nemačka garantovati da se u Srbiji poštuju zakoni? Aleksandar Vučić zna da nema većinsku podršku za ovaj projekat i  sada predstavlja Nemačku kao garanta", rekao je Lazović.
Preneo je da su prilikom nedavne posete Berlinu zvaničnici nemačke vlade na sva pitanja o mogućem kontaminiranju zemljišta u Srbiji ili standardima Rio Tinta, zainteresocane upućivali da se obrate Vladi Srbij, odnosno da pretpostavljaju kako se srpska vlast bavi tim pitanjima bezbednosti.
 
"Dakle treba da verujemo državi u kojoj institucije ne rade i zakoni nisu jednaki za sve da će obuzdati interese tako velike kompanije kso što je Rio Tinto", pitao je Lazović.
 
On je istakao da su sagovornike obavestili kako je Ustavni sud doneo odluku o vraćanju projekta Jadar koja pogoduju investitioru i vladi koja ga promoviše, da je ukradena narodna inicijativa, da država hapsi ekološke aktiviste.
 
Na pitanje šta su sledeći potezi opozicije, Lazović je odgovorio da će na sve načine osporavati projekat Jadar i boriti se u skupštini, na akcijama, na protestima, kao i da smatra da neće biti lako.
 
"Stav Pokreta slobodnih građana je da zbog svega što smo videli od SNS u proteklih 12 godina i toga što je njihova vlast pokazala neverovatan nivo korupcije na mnogo manjim projektima, o otvaranju rudnika litijuma nema razgovora bez ozbiljnog napretka u oblastima vladavine prava, slobode medija i životne sredine", rekao je Vladimir Pajić, poslanik Pokreta slobodnih građana.
  • ivana

    20.07.2024 10:49
    "PRENELI ste im argumente". Pa dobro :)
  • М

    20.07.2024 08:59
    М
    Е баш их заболе! Корист и Профит је најбитнији све остало су приче за лаковерне! АВ им све даје и влада ће још дуго јер таквог пијуна никада нејће имати!
  • Gradjanin u penziju

    20.07.2024 07:45
    Više
    Ste levi nego opozicija kao i sva opozicija izmedju ostalog. Sa sve nama narodom trba da nas je sramota zbog svega proteklih 40 godina a posebno proteklih 15.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.