Formirana Mreža za talente i inovacije u medijima: Mentorski program za studente i mlade novinare

Šest obrazovnih institucija i devet nezavisnih medija formiralo je Mrežu za talente i inovacije u medijima.
Formirana Mreža za talente i inovacije u medijima: Mentorski program za studente i mlade novinare
Foto: 021.rs
To je prvi edukativni mentorski program namenjen studentima završnih godina i mladim profesionalcima u oblasti medijskog poslovanja i digitalnih inovacija u Srbiji.
 
"U osnovi želimo da popunimo rupu koja postoji na tržištu i obrazovanja, ali i u ljudskim resursima medija. Nemamo programe koji se bave razvojem menedžera u medijima i zato okupljamo one fakultete koji se bave menedžmentom, ali i fakultete novinarstva I komunikologije, da bismo kreirali program koji bi odgovorio na izazov poslovnog razvoja medija", izjavio je profesor Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu Đorđe Krivokapić.
 
Prema njegovim rečima, projekat se sastoji iz dve ključne celine, jedna je obrazovanje studenata u oblasti menadžmenta medija, da bi u drugoj fazi bili integrisani u medije i kroz probni rad doprinosili njihovom razvoju.
"Trenutno istražujemo dubinske potrebe medija i pokušavamo da razumemo šta je ono što će privući mlade da u njima rade", naglasio je Krivokapić.
 
Ističući da je novinarstvu i medijima neophodna etika, profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu Ivana Stojanović Prelević ističe da i savremeni biznis pokazuje da mediji koji etično obavljuju posao bolje prolaze na tržištu.
 
Kako je najavila, studenti koji budu pohađali ovaj program biće u prilici da se upoznaju sa načinom rešavanja etičkih dilema, donošenja etičknih odluka i prepoznavanja neetičkog sadržaja.
 
"To će ih osposobiti da forsiraju etički način izveštavanja ili snimanja, ali i da u trenutku mogu da prepoznaju šta nije etički i čemu ne treba pribegavati", objasnila je Ivana Stojanović Prelević.
Pozivajući se na iskustvio rada sa studentima, ona je rekla da oni prvo imaju gard i pitaju čemu služe etičke vrednosti kada praksa pokazuje nešto drugo.
 
"Kasnije, međutim, na primerima u kojima je kršena etika i koji su dovelii do loših posledica, kako po same novinare i medije, tako i društvo u celini, uvide koliko je etička edukacija značajna", istakla je Ivana Stojanović Prelević.
 
Prema oceni Jovane Tripunović iz Udruženja Podcast.rs, Mreža je okupila zaista izvanredne univerzitetske profesore iz Beograda, Niša i Novog Sada koji će kreirati program za studije inoviranja unutar medija.
 
Kako je precizirala, studenti novinarstva i medijskih predmeta, poput komunikologije, ali i studenti menadžmenta, produkcije i organizacionih nauka će proći kroz ovaj program, a potom sticati praksu u lokalnim, regionalnim i medijima sa nacionalnom pokrivenošću, kao i na platformi Podcast.rs.
 
Docent na Fakultetu politickih nauka u Beogradu Marko Nedeljković obrazlaže da je suština programa da novinarima pomogne da nauče koje su to nove medijske forme i kako da inovacije uključe u rad svojih redakcija.
 
"Cilj je da im pomognemo u digitalnoj transformaciji, koja je danas nužnost u medijima, ali i da razviju medijske biznis modele i sistem monetizacije sadržaja, koja je ključna za održivost medija", naglasio je Nedeljković.
 
Prema njegovom uverenju, tradicionalno novinarstvo mladim ljudima više nije dovoljan motiv da ostanu u toj profesiji i zato će ih ovaj novi program dodatno motivisati da ostanu u novinarstvu i medijima.
 
Edukativni program Mreže za talente i inovacije odvijaće se kroz četiri radna događaja u tri različita grada na šest fakulteta, kao i putem onlajn sesija.
 
Učešće na programu je besplatno i podrazumeva obavezne dolaske. Program traje od oktobra 2024. do februara 2025. godine i obuhvata edukativni deo, mentorski rad i timsko rešavanje poslovnog izazova.
 
Svi polaznici će dobiti sertifikat o uspešno završenom programu, a najbolji polaznici će dobiti i priliku za plaćeni probni rad u medijima.
 
Prijave su preko portala https://talenti.medijiinovacije.rs otvorene za studente završnih godina svih univerziteta, fakulteta i nivoa studija, kao i za mlade profesionalce koji su tek započeli svoje karijere u medijskoj industriji.
 
Zainteresovani treba da popune prijavni formular, prilože CV i napišu motivaciono pismo u kojem će objasniti zašto žele da učestvuju.
 
Program je otvoren za 18 do 30 studenata koji će biti odabrani na osnovu kvaliteta prijava i intervjua. Rok za prijavu je 23. avgust.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.