Fajnenšel tajms: Srbija obećala litijum evropskim proizvođačima automobila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se sastao sa predsednikom Upravnog odbora Mercedes-Benz grupe Olom Kalenijusom.
Kako je rekao, upoznao ga je sa "potencijalom memoranduma sa EU, ali i činjenicom da je Srbija spremna da razgovara i sa kineskim kompanijama u vezi električnih automobila i proizvodnje automobila".
 
Sa druge strane, Fajnenšel tajms piše da je Srbija obećala da neće prodavati litijum kineskim proizvođačima automobila i da će, kada razvije nalazište tog metala, prednost imati evropske automobilske kompanije.
Kako piše list, predsednik Vučić je to rekao u intervjuu za Handelsblat, nekoliko sati pre nego što je ugostio nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beogradu, gde je potpisan Memorandum o razumevanju o stvaranju strateškog partnerstva sa EU koji obuhvata kritične sirovine, lance vrednosti baterija i električna vozila.
 
Očekuje se da će razvoj ležišta Jadar, na severozapadu Srbije, dati značajan podsticaj evropskoj industriji električnih vozila. Vučić kaže da će Srbija proizvoditi 58.000 tona litijuma godišnje, odnosno 17 odsto potražnje u EU. To bi bilo dovoljno za 1,1 milion električnih automobila, navodi FT.
FT prenosi da je Vučić u tom intervjuu rekao da su kineski proizvođači automobila izrazili interesovanje za kupovinu litijuma. 
 
"Ali mi smo im rekli da o tome razgovaramo sa Evropljanima. Mi smo lojalni Evropi. EU je potreban litijum i mi želimo da ojačamo našu vezu sa EU", naveo je on.
 
FT podseća da je Srbija prekinula projekat iskopavanja litijuma pre dve godine, ali će sada dati Rio Tintu zeleno svetlo za njegovo razvijanje.
 
Oživljavanje sporazuma sa Rio Tintom i uključivanje EU, zapadni zvaničnici vide kao važan signal geopolitičkog svrstavanja Srbije u vreme kada se toj zemlji udvaraju Kina, Rusija i države Zaliva, ukazuje FT.
 
List podseća da je Srbija kandidat za članstvo u EU više od decenije, ali je proces pridruživanja usporen zabrinutošću Brisela zbog vladavine prava, korupcije i statusa Kosova. Takođe, Srbija je jedna od samo dve evropske zemlje koje nisu uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, dodaje se.
 
Vučić je rekao da Srbija želi da razvije potpuni lanac vrednosti litijuma kod kuće, uključujući fabrike baterija, i da će samo deo litijuma koji se kopa na lokaciji Jadar prodavati u inostranstvu kao sirovina.
 
On je rekao da je zemlja dobila "pozitivne povratne informacije" iz svojih pregovora sa evropskim proizvođačima automobila, uključujući Mercedes, Folksvagen i Stelantis.
 
Nemačka automobilska industrija pozdravila je odluku Srbije da razvije rudnik. Hildegard Miler, šef VDA, glavnog nemačkog auto lobija, opisuje to kao "važan i pravi signal" za obezbeđivanje sirovina koje su neophodne za evropska električna vozila.
 
Međutim, protivljenje litijumskom projektu i dalje je snažno u Srbiji, dodaje FT.
  • xxx

    22.07.2024 10:05
    Nije Srbija obećala ništa. Obećanje je dao izdajnik.
  • ja ne bot

    21.07.2024 23:32
    Mali dodatak izveštaju..
    "Međutim, protivljenje litijumskom projektu i dalje je snažno u Srbiji, "
    Tek će da bude....
  • Vera

    20.07.2024 22:13
    vuk branković
    Oskar je najveći izdajnik u istoriji srpskog naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija