Nezadovoljni poljoprivrednici posle protesta: Neki se zahtevi guraju po tepih, čekamo mejl iz Vlade

Paori okupljeni u Ujedinjeno udruženje poljoprivrednika Srbije okupili su se danas u Kisaču, gde su održali protest, ali bez blokade.
Nezadovoljni poljoprivrednici posle protesta: Neki se zahtevi guraju po tepih, čekamo mejl iz Vlade
Foto: 021.rs
Oni su tražli sastanak sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, predsednicom Skupštine Anom Brnabić i ministrom Aleksandrom Martinovićem.
 
Zbog odluke da izađu na puteve, kontaktirani su iz kabineta premijera, potvrdili su za Insajder
Poljoprivrednik Goran Filipović rekao je da su se okupili zbog nesprovođenja dogovora koji su imali sa Ministarstvom poljoprivrede.
 
On je za N1 rekao da su oko 11.30 časova imali poziv iz kabineta premijera, gde ima je, kako je naveo, obećano da će dobiti zvanični mejl do ponedeljka i da su voljni da ih prime do srede 24. jula.
Iako su se spominjale blokade, poljoprivrednici su danas oko 12 časova orgnazivovali samo protest. Ideja je bila, kako je naveo Filipović, da se traktorima stoji pored puteva zbog nesprovođenja dogovora Ministarstva poljoprivrede.
 
Na pitanje da li će pregovarati o dosadašnjim zahtevima, Filipović je istakao da su zahtevi isti od avgusta 2022. godine.
 
"Jednostavno, neki se zahtevi guraju po tepih. Sistemska rešenja nas najviše interesuje. Berza, promena zakona o PIO fondu i o akcizama za dizel gorivo. To se ne spominje nigde. Nismo imali niti jedan sastanak od formiranja nove Vlade, iako smo uredno poslali mejl još početkom maja, čim se Vlada formirala. Mi smo dobili odgovor da je ministar jako zauzet, pošto je bio sajam na pragu i da ćemo biti primljeni čim se sajam završi. Mi do dan danas nismo dobili taj mejl i poziv na te pregovore", rekao je Filipović.
 
Dodao je da je suša uzela danak.
 
Prema njegovim rečima, poljoprivrednici traže da sastanku prisustvuje i predsednica parlamenta Ana Brnabić, jer je ona u novembru 2023. sa njima pregovarala kao premijerka. 
 
Podsetimo, poljoprivredni proizvođači traže 17.000 dinara za sertifikovano seme, upis parcela na osnovu izjave, uvoz mleka koji mora da se stopira pod hitno jer je uveženo u proteklih pet meseci više nego za proteklu celu godinu.
 
Oni ukazuju i na problem izvoza suncokretovog ulja, rafinisanog i nerafinisanog, koji je na snazi već oko dve nedelje, što im pravi problem oko žetve suncokreta, jer cena suncokreta pada. Poljoprivrednici traže i 100.000 dinara za junice.
 
Poljoprivrednici insistiraju da narodni poslanik Marjan Rističević, u bilo kojoj formi ili ulozi je nepoželjan na sastanku.
  • Aнтун Чупак

    21.07.2024 16:57
    Жетва завршена,мора се неде потрошити субвенционисани бензин!!!
  • Goran

    21.07.2024 13:37
    Koliko bre ima tih udruženja poljoprivrednika?Taman se jedni nešto dogovore pojavi se neko drugo udruženje sa nekim zahtevima. Zajedničko im je samo jedno.Daj još daj još hoću ovo ili blokiram put Malo ste ga preterali
  • Mikan

    21.07.2024 11:01
    Hajde bre dosta tih seljalkih glupiranja! Malina na pijaci 900 dinara a njima uvek nešto ne valja. 4 godine ne mogu deci da kupim maline! Ako im se ne isplati nek prodaju te skupe traktore i nek dodju kod nas radnika da rade u fabrici. Da vidiš tek onda kako bi kukali sa platom od 65 hiljada! Čist bezobrazluk i izvoljevanje, ništa drugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija