Kako se vlast obračunava s protivnicima rudnika u Jadru: Od inspekcije do zastrašivanja

Dok se u Beogradu potpisivao memorandum sa Evropskom unijom, u Gornjim Nedeljicama je Zlatko Kokanović šest sati koračao za poljoprivrednim inspektorom koji mu je kontrolisao imanje.
"Nikada kod mene nije bila inspekcija, ovo je prvi put u životu da mi je došla inspekcija i navodno po prijavi NN lica da zagađujem okolinu i da se širi smrad. Svi smo u istom problemu tako da znam da niko od mojih komšija to nije prijavio", navodi Zlatko Kokanović za N1.
 
Kaže da inače nije planirao da zbog nemačkog kancelara Olafa Šolca i protesta dolazi u Beograd, ali da je iznenadna poseta inspekcije samo nastavak obračuna vlasti sa aktivistima udruženja "Ne damo Jadar".
 
Prethodnog ponedeljka je, umesto na sastanku Vlade i poljoprivrednika, četiri sata proveo na razgovoru u BIA. Pre toga je, ne samo on, priveden zbog blokade pruge u Loznici.
Predsednica parlamenta optužila ga je i da je nameravao da Rio Tintu proda svoju zemlju.
 
"On je dao ponudu za svoju dedovinu, evo ga dokument iz 2020. godine, broj 133 potpisan gospodin Zlatko Kokanović", rekla je Ana Brnabić.
 
Na informaciju novinara N1 da je demantovano da je on član tog udruženja, ona je rekla: "Dobro, ok. Neka pokažu kako nije, neka pokažu da ovo nije tačan dokument".
Kokanović objašnjava da je u pitanju manipulacija i da je svojim potpisom i uz potpise brojnih drugih ljudi, tada, kako kaže, samo podržao bivšeg komšiju. On tvrdi da mu se zbog prodaje zemlje kompanija Rio Tinto obratila samo jednom, u oktobru 2020. preko advokata.
 
"Ja sam mu tada rekao da li ti znaš na kojoj sam ja strani, on je rekao znam. Moja imovina nije na prodaju, zamolio bih vas da me više ne zovete i na tome se priča završila, on mi je rekao još srećna vam borba i više me nisu zvali. Ja bih voleo da ta kompanija kaže je li pregovarala sa Kokanovićem ili nije", kaže Kokanović.
 
On pita vlast zašto je državni neprijatelj broj 1.
 
Ovakvi udari na aktiviste iz Gornjih Nedeljica i njihova privođenja predstavljaju novu fazu autoritarizma, zaključuje politički analitičar Dragomir Anđelković.
 
"Imamo kvantitativni skok, ali u tzv. litijum autoritarizam, gde je Zapad spreman da okrene glavu od svega što Vučić radi, makar to bila i otvorena represija samo da bi dobili projekat koji im odgovara", kaže on.
  • Brana

    23.07.2024 09:37
    Izborni zakon
    Ko je i kada usvojio izborni zakon da minorne fantomske stranke odlučuju ko će biti na vlasti. SNS je u kampanji mudro ćutao o litijumu, a čim su malverzacijama i ovim zakonom došli na vlast odmah potpisuju memorandum. Pa zato i postoji vođenje kampanje da bi birači čuli šta ko nudi , pa na osnovu toga da glasaju. Ovde više nema pomoći, daleko se otišlo
  • Gogolj

    23.07.2024 09:28
    Subotica
    Ja BiH zamolio ljude pa I Vlasta u Srbiji, da svate da se litij-ionske baterije u svetu ukidaju I zamenjuje jih natrij I sodij-ionske baterije koje Nišu skupe I Nišu ekološki sporne.
  • Prokopije

    23.07.2024 07:33
    Vestacke pustinje Evrope
    Vodecu sansu da u svojoj drzavi zasnuju vestacku pustinju imao je Portugal,podrska vlasti tom naumu,sprecio je narod smenuvsi tu vlast.Iznenada Srbija uzima u svoje zasluge da bude prva evropska drzava,ciji ce narod i narodnosti imati vestacku pustinju na opste radost i starih i mladih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija