Biber: EU i Nemačka menjale demokratiju i evropsku perspektivu Balkana za litijum

Direktor Centra za proučavanje Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber ocenjuje da su "EU i Nemačka menjale demokratiju, vladavinu prava i evropsku perspektivu Balkana - za litijum".
Biber: EU i Nemačka menjale demokratiju i evropsku perspektivu Balkana za litijum
Foto: Pixabay
On je to naveo povodom potpisivanja Memoranduma o razumevanju o strateškim sirovinama sa Srbijom.
 
Dodao je da je "sa takvim pristupom proširenje EU mrtvo".
"U Srbiji nema nezavisnih institucija, ni nezavisnih medija sa nacionalnim dometom, nema prostora za kritičko građansko društvo. Dakle, nema garancije da će rudarski projekat biti po standardima Srbije, da i ne pominjemo standarde EU", objavio je Biber na društvenoj mreži Iks povodom juče potpisanog Memoranduma.
Biber je podsetio da su prvi pokušaj projekta iskopavanja litijuma u Srbiji zaustavili masovni protesti 2021. a da "sada EU i Nemačka otvoreno podržavaju projekat nakon izborne prevare i pogoršanja vladavine prava".
 
"Poruka će se čuti širom Zapadnog Balkana. Dogovor koji služi EU važniji je od vrednosti. Sa takvim pristupom proširenje EU je mrtvo", dodao je Biber.
  • Nadam se

    21.07.2024 20:11
    Da će
    Iz EU shvatiti da je za sve strane bolje odustati od projekta, od njih zavisi jer našima su pare ušle u džepove pa niti vide niti čuju istinu
  • Б

    21.07.2024 18:56
    Мењажа
    Дакле, шта смо овде имали? Цвај шопске салате, мешано месо, ајне демократију, пар комада људских права, владавину права комада један... То ће да буде... Горње мале Недеље, пишем Рио Тинтом, памтим ово, а оно не заборављам... Један рудник литијума, са пар фабрика батерија у најави, молићу лепо! Примамо картице, чекове, земљу и друге ресурсе. Не примамо партијске пришипетље и незналице свих профила. Ако немате пара, можете код нас да перете судове, мењате пелене у старачким домовима и тако то. Литијум махт фрај!
  • Mbm

    21.07.2024 10:42
    Nema EU
    Nije propalo prosirenje, propala je EU koja ovo cini zbog licnih koristi uskog "EU" kruga i novca koga je sve manje i kriminala koji raste. Žalosno i samoj EU nedozvoljeno, jer ta ista EU ima mehanizme kojima moze to sivilo i nagon za kolonijslnim sticanjem obuzdati finansiranjem kategorije ljudska prava i vladavina pravde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija