Ministarstvo prosvete o navodima SPC: Nema informacija da se đaci sprečavaju da pohađaju veronauku

U Ministarstvu prosvete kažu da ne raspolažu informacijama da je u bilo kojoj školi onemogućavano učenicima da pohađaju versku nastavu.
Ministarstvo prosvete o navodima SPC: Nema informacija da se đaci sprečavaju da pohađaju veronauku
Foto: 021.rs
"Ministarstvo prosvete ne raspolaže informacijama da je bilo gde u obrazovno-vaspitnim ustanovama onemogućavano učenicima da pohađaju obavezni izborni program verska nastava, od strane rukovodilaca ustanova. Ukoliko postoje saznanja o drugačijem postupanju direktora škola, potrebno je obavestiti Ministarstvo prosvete kako bi moglo da preduzme odgovarajuće korake", navode za Danas u Ministarstvu, odgovarajući na pitanje da li imaju saznanja da neki direktori sprečavaju učenike da se opredele za pohađanje veronauke, kao što to tvrde predstavnici Srpske pravoslavne crkve.
 
SPC se nedavno oglasila ovim povodom, pozivajući roditelje i učenike "da ostvare i odbrane svoje pravo na pohađanje verske nastave, ma kojoj verskoj zajednici pripadali".
 
Crkva je pozvala direktore škola i nadležne organe da "zaštite i poštuju prava verujućih ljudi i njihove dece koji su apsolutna većina u našem društvu".
Kao dokaz da je patrijarh Porfirije bio u pravu kada je pre dve godine ukazao na "zlonamerno postupanje nekih direktora osnovnih i srednjih škola", za koje je tvrdio da svesno obeshrabruju i čak sprečavaju đake da se opredele za versku nastavu, SPC je objavila dopis predsednika Skupštine opštine Trstenik Maria Spasića.
 
Spasić je naveo da je u prethodnom periodu "identifikovana pojava da pojedini direktori i predstavnici škola agituju za odeđeni predmet, najčešće na uštrb verske nastave".
 
Iz SPC kažu da njegov dopis "svedoči da se ni posle dve godine od patrijarhovog apela stvari nisu značajno promenile".
 
Tada je podsetimo, patrijarh zapretio da će objaviti imena direktora, ali Crkva do danas nije obelodanila ko su oni koji su navodno branili đacima da biraju veronauku.
Da se lobira za građansko vaspitanje na uštrb veronauke nema saznanja Melita Ranđelović, predsednica Nacionalne asocijacije nastavnika građanskog vaspitanja i saradnika.
 
"U svim školama se poštuje zakon po kome se učenici izjašnjavaju za izborne programe građansko vaspitanje i verska nastava i oni svoj izbor mogu da promene jednom u toku ciklusa obrazovanja. Zbog pravljenja rasporeda i grupa i rapodele časova, što je vezano za sve predmete i sve izborne programe, učenici se pri upisu, odnosno na kraju svake školske godine izjašnjavaju da li će naredne godine pohađati versku nastavu ili građansko. Zaista se poštuje volja učenika", kaže Ranđelović.
 
Iz Ministarstva prosvete navode i da škole u kojima se zbog manjeg broja učenika, koji su se prijavili za versku nastavu ili građansko vaspitanje, ne može formirati očekivani broj grupa, mogu dobiti saglasnosti za odstupanje od uputstva u pogledu broja grupa i ovi zahtevi se rešavaju pozitivno već u prvom stepenu, na nivou nadležne školske uprave.
 
"Ukoliko tradicionalne crkve i verske zajednice imaju saznanja da postoji potreba za organizacijom obrazovno-vaspitnog rada kroz formiranje novih grupa za izborni program verska nastava ili građansko vaspitanje za koje nije data saglasnost od školske uprave, mogu se obratiti sektorima nadležnim za poslove osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja", ističu u Ministarstvu.
 
Iznose i podatak da je Centar za međunarodna i nacionalna ispitivanja i razvojno-istraživačke poslove u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja prošle godine sproveo studiju o verskoj nastavi i građanskom vaspitanju u osnovnoj i srednjoj školi, koja se bavila kvalitetom nastavnih programa i kompetencijama nastavnika.
 
Rezultati ove studije su pokazali da se više od 60 odsto osnovaca i srednjoškolaca opredeljuje da pohađa časove verske nastave, to jest da manje đaka pohađa časove građanskog vaspitanja.
 
Veliki procenat učenika koji pohađa versku nastavu je zadovoljan realizacijom predmeta i radom nastavnika.
 
Oko 87 odsto đaka izabralo bi ovaj predmet i naredne godine, 95,7 odsto bi preporučilo versku nastavu vršnjacima, a više od 90 odsto đaka najvišom ocenom ocenjuje rad veroučitelja.
 
Podaci istraživanja za izborni program građansko vaspitanje su pokazali da je takođe veliki procenat učenika zadovoljan realizacijom predmeta i radom nastavnika: više od 85 odsto đaka bi izabralo ovaj predmet i naredne godine, preko 90 odsto bi preporučilo građansko vaspitanje vršnjacima, a skoro 90 odsto učenika je veoma zadovoljno ili zadovoljno radom nastavnika.
 
U Ministarstvu prosvete kažu da je u školskoj 2023/2024. godini versku nastavu u osnovnim i srednjim školama pohađalo 477.985 učenika, a građansko vaspitanje 272.351.
  • Velja

    22.07.2024 11:41
    A povecanje plata ko smeta
    A ko smeta ministarstvu da poveca plate prosvetnim radnicima?
  • комшиница

    21.07.2024 20:24
    СПЦ се намерно бави трећеразредним темама, и не изјашњава се око најважних питања за народ и државу. а то је рударење и велеиздаја. Полтронише овој власти и здушно је промовише зарад својих лукративних интереса и среброљубља и никада није била даље од свог народа као данас. Ето, мало сажетија верзија, и дубоко сам уверена да моје мишљење деле многи.
  • Ćoravi desk

    21.07.2024 20:11
    Moje dete je ugroženo od strane dece koja idu na versku nastavu, jer im predavač kaže kako su oni bogohulni....a kada sam se pobunio zamenica direktora je hladno rekla da prebacimo dete na veroučenje.
    Da mogu ukinuli bi i školu...da se vratimo 200-300 godina u nazad...
    Mada kako napreduje....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija