Tužiteljka Paunović: Nema dokaza da je napad na policajce kod Loznice teroristiki akt

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Jasmina Paunović izjavila je da ne postoje dokazi da je napad na kontrolnom punktu u Lipničkom Šoru, kod Loznice, teroristički akt.
Tužiteljka Paunović: Nema dokaza da je napad na policajce kod Loznice teroristiki akt
Foto: 021.rs
Kako je dodala, u pitanju su nagađanja.
 
"Sve je to politizacija, koja kada se uplete u struku, od tog posla nema ništa", kazala je Paunović za novine Danas.
Prema njenim rečima, nije bilo neophodno da policija obaveštava javnost o svim koracima preduzetim tokom potrage za osumnjičenim.
 
"Posao policije nije da svaki svoj korak iz predistrage saopštava javnosti, upravo zato što se ta faza postupka smatra konspirativnom zbog opasnosti uništenja kako tragova, tako i davanjem podataka svog delovanja potencijalnim drugim osumnjičenim licima i svedocima", kazala je Paunović.
Albanac sa Kosova F. Z, za kojim se tragalo zbog ubistva policajca i ranjavanja njegovog kolege, likvidiran je u selu Trbušnica, saopštilo je u petak Ministarstvo unutrašnjih poslova. 
 
Ministarstvo pravde u subotu je saopštilo da će svi koji su "uključeni u bezumni teroristički akt" biti izvedeni pred lice pravde i najstrože sankcionisani.
  • PATTON (nstavak III)

    22.07.2024 22:57
    U prksi su nosioci terorističkih aktivnosti manje grupe, koje se na taj način bore za određene ciljeve sistematskom upotrebom nasilja (atentati, rušenja, otmice, ubistva itd.), samim time ostavljaju utisak na narod i stvaraju stanje nesigurnosti. A prema jednom popularnom objašnjenju terorizam je znak da se u jednoj zemlji (i/ili u njenim međunarodnim odnosima) došlo u ćorsokak na političkom ili ekonomskom planu, i da grupe (ili pojedinci) nasilnom akcijom pokušavaju da odatle izađu prečicom, tj. da to stanje reše prema sopstvenim mišljenjima i ciljevima.
    Praktično gledano, terorizam je jeftino sredstvo političke borbe, pošto se sa malim snagama postiže mnogo, tako da za njim najčešće posežu manje i slabije grupe koje ne mogu u otvoreni ustanak.

    S vojnog gledišta, terorizam je oblik specijalnog rata, danas sve više dominantne strategijsko-političke koncepcije, koja se ogleda, ne u klasičnoj teritorijalnoj ekspanziji, nego u posrednoj, prikrivenoj primeni sile, a izraženoj kroz dugoročno delovanje različitih i raznovrsnih organizacija i institucija, nacionalnog i međunarodnog karaktera.
  • PATTON (nstavakII)

    22.07.2024 22:56
    TERORIZAM

    Pojam terorizam je nastao iz francuske reči terreure (sejanje straha) i latinske terror (strah, užas, strah i trepet, vladanje zastrašivanjem, strahovlada, političko nasilje).
    Bitno je razlikovati teror kao nasilje, strahovladu vlasti - države prema svojim građanima od terora (terorizma) kao nasilja pojedinaca ili grupa prema državi, institucijama i nedužnim građanima.
    Teror države jedan od uzroka terorizma, ali to mogu biti i rasizam, kolonijalizam, agresija, okupacija, genocid, eksploatacija, siromaštvo, nezaposlenost, inflacija, masovna povreda ljudskih prava, opšta socijalna nesigurnost, separatizam, kao i niz drugih razloga.
    Motiv za terorizam bi se mogao potražiti u unutrašnjoj snazi koja usmerava ličnost na neku aktivnost.
    Osim unutrašnjih motiva koji pokreću ka terorizmu, prisutni su i spoljni motivi. Spoljnim motisanostima su podložne ličnosti ličnosti sklone brzoj promeni svojih stavova, te su pored mogućeg pribavljanja lične materijalne koristi - avanturisti i plaćenici, susreću i ličnosti koje su na terorizam podstakli oni kojima je terorizam potreban zbog njihovih razloga (političkih, ekonomskih...).

    U političkom smislu terorizam podrazumeva akciju nasilja koja se preduzima u političke svrhe, radi zastrašivanja i bespoštednog slamanja otpora onoga protiv koga se vodi. Istovremeno je to doktrina i metod borbe za određene ciljeve sistematskom upotrebom nasilja.

  • PATTON (nstavak)

    22.07.2024 22:53
    5. KLASIFIKACIJA PROPAGANDE
    A) Otvorena: bela
    B) Otvorena: crna
    C) Otvorena: siva
    D) Prikrivena: bela
    E) Prikrivena: crna
    F) Prikrivena: siva
    G) Operacije dezinformisanja
    H) Operacije obmane
    6. TAKTIKA
    A) Kidnapovanje
    B) Zauzimanje objekata i uzimanje talaca
    C) Postavljanje bombi
    D) Oružani napad ili zaseda
    E) Otmice (aviona, brodova, vozova)
    F) Atentati
    G) Podmetanje požara
    H) Ostalo
    7. NAORUŽANJE
    A) Pištolj, revolver
    B) Puška (sačmara, poluautomatska, automatska itd.)
    C) Hladno oružje
    D) Eksplozivne naprave
    E) Ostalo
    8. OBJEKTI NAPADA
    A) Materijalni
    a) Poslovne zgrade i predstavništva (diplomatska, konzularna, trgovinska itd.)
    b) Zgrade za stanovanje (rezidencije, hoteli itd.)
    c) Sredstva saobraćaja (avion, brod, voz)
    d) Sistem komunalija (vodovod, ventilacija, grejanje itd.)
    e) Sistem komunikacija i medija (PTT, radio, TV itd.)
    B) Odabrani pojedinci
    a) Nosioci javnih funkcija
    b) Strani predstavnici (diplomatski, konzularni, trgovinski itd.)
    C) Neselektivni napadi na pojedince
    9. PONAŠANJE AUDITORIJUMA
    A) Simpatizeri
    B) Nesimpatizeri
    C) Neutralci
    10. REAGOVANJA SREDSTAVA INFORMISANJA
    A) Štampa (dnevni listovi)
    B) Časopisi i revije
    C) TV
    D) Radio

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

VIDEO: Blokirani prelazi ka Kosovu

Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Radomir Raša Rojević saopštio je da je večeras u 18.30 časova počela blokada četri administrativna prelaza prema Kosovu i Metohiji.

Gujon uputio protestno pismo turskoj televiziji

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon reagovao je protestnim pismom upućenim glavnom uredniku turske nacionalne televizije (TRT) zbog najave emitovanja serije o Naseru Oriću.