Savet EU ukinuo vizno ograničenje za Srbe sa srpskim pasošima izdatim na Kosovu

Savet Evropske unije danas je usvojio odredbu ukojom se ukida obaveza posedovanja vize za nosioce pasoša Koordinacionog direktorata Srbije, koji izdaje putne isprave Srbima na Kosovu.
Cilj odluke Saveta EU je da ceo Zapadni Balkan bude podvrgnut istom viznom režimu.
 
Srbi na Kosovu sa takvim pasošima jedini su bili izuzeti od bezviznog režima putovanja u EU, koji inače važi za sve zemlje Zapadnog balkana.
Odlukom Saveta EU okončan je zakonodavni proces, a odluka će stupiti na snagu 20 dana od objavljivanja u službenom listu EU.
 
Nosioci biometrijskih pasoša Republike Srbije oslobođeni su, od decembra 2009, viznog režima za putovanja u zemlje šengenske zone, a jedino su ga imali nosioci pasoša koje je izdao Koordinacioni direktorat za Kosovo i Metohiju.
Evropska komisija je u novembru prošle godine predložila da se amandmanom na postojeću regulativu ukine i to poslednje ograničenje, što će omogućiti svim građanima Zapadnog Balkana bezvizno putovanje u zonu Šengena.
 
Danas 29 evropskih zemalja izdaje šengenske vize, kao članice šengenske zone, odnosno 25 od 27 država EU, kao i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska.
 
Kipar, u kom nadzor unutrašnjih granica još nije ukinut, i Irska, koja nije deo šengenskog područja, ne izdaju šengenske, nego samo nacionalne vize.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

VIDEO: Blokirani prelazi ka Kosovu

Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Radomir Raša Rojević saopštio je da je večeras u 18.30 časova počela blokada četri administrativna prelaza prema Kosovu i Metohiji.

Gujon uputio protestno pismo turskoj televiziji

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon reagovao je protestnim pismom upućenim glavnom uredniku turske nacionalne televizije (TRT) zbog najave emitovanja serije o Naseru Oriću.