Optuženi čuvari i doktorka iz Padinske skele zbog smrti čoveka koji je u zatvoru bio zbog petarde

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je optužni predlog protiv petoro zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu Padinska skela.
Optuženi čuvari i doktorka iz Padinske skele zbog smrti čoveka koji je u zatvoru bio zbog petarde
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Optužni predlog je podnet zbog sumnje da su izvršili krivično delo nesavestan rad u službi u vezi sa smrću zatvorenika S.B. 4. februara ove godine.
 
Optuženi su lekarka V. S, kao i pripadnici Službe za obezbeđenje - vođa smene S. K. zaposlen na mestu mlađeg nadzornika, kao i trojica komandira D. K, S. P. i Z. K, saopšteno je iz tog tužilaštva.
Postoji opravdana sumnja da su S. K, D. K, S. P. i Z. K. izvršili navedeno krivično delo u periodu od 1. februara do 4. februara kršenjem opštih akata i to odredbi Pravilnika o načinu obavljanja poslova u službi za obezbeđenje u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, odredbi Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, kao i postupanjem koje je u suprotnosti sa opisom poslova o sistematizaciji njihovih radnih mesta.
 
V. S. je, kako se sumnja, postupala protivno Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, Pravilniku o kućnom redu kazneno popravnih zavoda i okružnih zatvora, kao i pravilima Istanbulskog protokola.
Okrivljeni su očigledno nesavesno postupali u vršenju službe, iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teška povreda prava drugog i to prava na život, koje je garantovano Ustavom Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, pa je takva povreda i nastupila 4. februara smrću osuđenika S.B, koji je u tom zavodu izdržavao prekršajnu kaznu.
 
Tužilaštvo je u optužnom predlogu predložilo sudu da produži pritvor okrivljenima S. K, D. K, S. P. i Z. K, a V. S. da produži meru zabrane napuštanja stana (kućni pritvor) da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično delo.
 
Pored navedenog, tužilaštvo je sudu predložilo da sve okrivljene oglasi krivima i osudi na efektivne kazne zatvora.
 
Ovo posebno imajući u vidu da se oštećeni S.B. našao u zatvoru Padinska skela zbog neplaćene novčane kazne, a da okrivljeni očigledno nisu savesno postupali, odnosno nisu sagledali stvarno stanje i događaje koji su se u navedenom periodu dešavali, kao i da službene radnje nisu obavljali na način propisan Pravilinkom, kao i da nisu prepoznali povrede nastale kod prekršajno kažnjenog S.B, što je sve dovelo do povrede prava na život S.B, kojeg su osuđenici sa kojima je delio sobu maltretirali, tukli i seksualno zlostavljali.
 
Protiv trojice osumnjičenih u toku je istraga zbog krivičnog dela Teško ubistvo, jer su, kako se sumnja, od polovine januara do 4. februara u KPZ Padinska skela zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života S.B.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

VIDEO: Blokirani prelazi ka Kosovu

Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Radomir Raša Rojević saopštio je da je večeras u 18.30 časova počela blokada četri administrativna prelaza prema Kosovu i Metohiji.

Gujon uputio protestno pismo turskoj televiziji

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon reagovao je protestnim pismom upućenim glavnom uredniku turske nacionalne televizije (TRT) zbog najave emitovanja serije o Naseru Oriću.