RGZ: Ne vodimo evidenciju bespravno izgrađenih objekata

Povodom članka "Kraj ozakonjenja objekata na vidiku: U međuvremenu Srbija dobila bar još 100.000 ovakvih zgrada", koji smo preneli sa portala Euronews Srbija, reagovao je Republički geodetski zavod.
RGZ: Ne vodimo evidenciju bespravno izgrađenih objekata
Foto: 021.rs
U odgovoru se navodi:
 
"Republički geodetski zavod ne vodi evidenciju bespravno izgrađenih objekata, niti u svojoj nadležnosti ima poslove koji se tiču ozakonjenja. RGZ održava i vodi registar upisanih objekata u katastar nepokretnosti, kao i evidenciju neupisanih objekata u katastar. 
Veoma je važno naglasiti da neupisani objekti nisu nužno bespravno izgrađeni. Među njima su i nelegalno izgrađeni objekti, ali i objekti koji su izgrađeni sa građevinskom dozvolom, ali za koje još nije pribavljena upotrebna dozvola, što je uslov za upis u katastar nepokretnosti.
Ukupan broj upisanih objekata u katastar nepokretnosti iznosi 4.975.253, dok je broj evidentiranih neupisanih objekata 4.783.999. 
 
Imajući u vidu ove činjenice, tvrdnja da je broj bespravno izgrađenih objekata prema podacima katastra 1.670.000 je netačna i obmanjujuća. Takođe, o nezvaničnom broju bespravno izgrađenih objekata može samo da se spekuliše zato što niko ne raspolaže preciznim podacima o ovoj evindenciji."

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

VIDEO: Blokirani prelazi ka Kosovu

Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Radomir Raša Rojević saopštio je da je večeras u 18.30 časova počela blokada četri administrativna prelaza prema Kosovu i Metohiji.

Gujon uputio protestno pismo turskoj televiziji

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon reagovao je protestnim pismom upućenim glavnom uredniku turske nacionalne televizije (TRT) zbog najave emitovanja serije o Naseru Oriću.