Skupštinski odbor prihvatio izmene zakona o stanovima za snage bezbednosti

Skupštinski Odbor za prostorno planiranje predložio je da Skupština Srbije prihvati predlog izmena zakona o izgradnji stanova za snage bezbednosti, koji je podnela Vlada Srbije.
Skupštinski odbor prihvatio izmene zakona o stanovima za snage bezbednosti
Foto: 021.rs
Aleksandra Sofronijević iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rekla je da je zakon stupio na snagu 2018. godine kako bi se pripadnicima snaga bezbednosti i članovima porodičnih domaćinstava palih boraca, ratnih i vojnih invalida, omogućilo trajno rešavanje stambenog pitanja kupovinom po povoljnim uslovima od onih koji vladaju trenutno na tržištu.
 
Jedina promena, prema rečima Sofronijević, odnosi se na način obračuna.
Članovi odbora predložili su skupštini i da potvrdi Protokol za unapređenje sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i Vlade Kine, koji je potpisan 2009. godine, koji je takođe podnela vlada, a odnosi se na preciziranje nekih pojmova oko nabavke železničkih sredstava, zelene i niskougljenične materije i poreza na dodatu vrednost.
 
Mila Popović (SSP) je navela da se "Vlada Srbije kod Kine zadužuje zastrašujućom brzinom i ne zna da stane".
 
"Poklonili ste im rudnik bakra, a oni krše ljudska prava, a i dalje potpisujete ovakve sporazume bez ijedne studije i gurate Srbiju u dužnički odnos. Pogledajte šta se dešava u Africi, kineski politički uticaj je došao kao kamata za te preplaćene kredite", rekla je Popović.
Dodala je da kineske kompanije u Srbiji rade po cenama koje su višestruko veće od cena domaćih kompanija, da Srbja od Kine kupuje telekomunikacionu opremu, naoružanje, da njihove kompanije rade sve velike infratstrukturne projekte od puteva do metroa, toplovoda, elektrana, kanalizacije.
 
"U ovaj sporazum su uključena i šinska vozila, da li to znači da će se nabavljati mimo tendera vozovi za železnicu i metro", upitala je Popović.
 
Navela je da je kineska kompanija u Velikom selu trebalo da izgradi fabriku za preradu otpadnih voda, ali da "tamo nema ništa, kao ni podzemnih garaža koje je lažno obećao ministar Goran Vesić".
 
Ona je rekla da u Protokolu sa Kinom nema javnog interesa, a da "postoji samo politički interes Aleksandra Vučića i njegove stranke, da dozvole Kinezima da rade šta god hoće, kad hoće i po ceni koju žele".
  • Miki

    31.07.2024 11:29
    Bezakonje
    Sad se uhvatili za stanove bezbednjaka a sto im lepo u ugovoru nisu predocili da se nesmeju izdavati.Lako je sad kad si nekog obmanio i imas istrumente u rukama da sada ucenjujes nekog
    i uskracijes mu osnovna prava zagarantovana ustavom.Ajde da vidimo ko ce po ovim uslovima i sa ovim klauzulama, kupiti te stanove.Niko.Ostace prazni i propasce kao i sto propadaju u mnogim gradovima.Primer.Dve zgrade sagradjene identicno i opremljene.U jednoj su useljeni stanari ub drugoj ne.Useljena odrzava se i izgleda lepo a od ovu neuseljenu samo su zidovi ostali.Nemozes isplanirati ceo zivot i tok zivota se menja iz casa u cas.Taj sto misli da moze da predvidi tok zivota svakamu cas.Veliko bezakonje.
  • Komšija

    24.07.2024 13:41
    Kad se stanovi kupovali po 100DM niko se nije bunio
  • Velja

    23.07.2024 14:59
    Sram ih bilo
    Da ih bude sram cistacica u bezbednjacima ima stan a profesor nema stan.Ovo nema nigde kako je prosveta unistena

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

VIDEO: Blokirani prelazi ka Kosovu

Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Radomir Raša Rojević saopštio je da je večeras u 18.30 časova počela blokada četri administrativna prelaza prema Kosovu i Metohiji.

Gujon uputio protestno pismo turskoj televiziji

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon reagovao je protestnim pismom upućenim glavnom uredniku turske nacionalne televizije (TRT) zbog najave emitovanja serije o Naseru Oriću.