Veber: I nemačka vlast i EK krile dolazak Šolca u Srbiju, tako se radi kad se prave prljavi dilovi

Nisu samo srpske vlasti krile do poslednjeg dana dolazak nemačkog kancelara Olafa Šolca u Srbiju, već su to činile i nemačke vlasti i Evropska komisija.
To je rekao politički analitičar i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije (DPC) iz Berlina Bodo Veber.
 
On je u intervjuu za portal Danas kazao da je ta poseta najavljena dva dana unapred i da je to "neobično kratkoročno najavljivanje" i dodao da mu ta tajanstvenost deluje sumnjivo.
"Iza te tajanstvenosti uvek se krije ista karakteristika: prvo, radi se o svojevrsnim prljavim dilovima u kojima su uključeni akteri potpuno svesni 'prljavštine' svog poduhvata, a drugo, uključene zapadne aktere baš briga za ogromnu štetu koja ostaje iza tih skopljenih dogovora, to jest posle postizanja njihovih primarnih ciljeva", kazao je Veber.
On je ocenio da "trka za litijumom" podseća na zlatnu groznicu, ali da danas "nema više potpuno zavisnih kolonija".
 
"Na drugoj strani su sad samouvereni, koruptivni režimi, koji traže svoj deo kolača. Bojim se da Šolcova vlada bacanjem u zagrljaj autokratsko-koruptivnom Vučićevom režimu ponavlja grešku vlade Angele Merkel iz 2014. kad je posle Putinove ilegalne aneksije Krima umesto smanjenja zavisnosti od ruskih energetika produbljivala tu energetsku saradnju", dodao je Veber.
  • samo pitam

    23.07.2024 14:47
    Da,kako je Šolc stigao u 11uvece?
    Avionom,mnogi avioni nisu leteli zbog pada sistema bas u to vreme.
    Autom, jeste vozao se na 40+ 900km.
  • Novinar

    23.07.2024 13:54
    Pogresna adresa
    Neka objavi ovo u nemackim medijima ! Mi sve znamo ...
  • Aco Drugosrbijanac

    23.07.2024 12:44
    A Nemačka glasala u UN da su Srbi genocidni, a Aco Drugosrbijanac se sa njima sastaje i daje im litijum, a ujedno prodaje oružije protiv Rusije koja je u UN glasala za Srbiju ?
    Odstranimo kukolj iz našeg društva Aco Drugosrbijanac mora da bude smenjen posle glasanja u UN da su Srbi genocidni, njegova politika je propala !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.