Prvi slučaj grоznicе Zаpаdnоg Nilа u Srbiјi: Sumnja se da se muškarac zarazio u Grčkoj

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut" saopštio je danas da je registrovan prvi potvrđeni slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila u Srbiji.
Prvi slučaj grоznicе Zаpаdnоg Nilа u Srbiјi: Sumnja se da se muškarac zarazio u Grčkoj
Foto: Pixabay
Dodaju da se za zaraženu osobu sumnja da se inficirala u Grčkoj.
 
U saopštenju "Batut" navodi da je oboleli muškarac (80) sa teritorije Beograda, što je potvrdio Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".
"Na teritoriji Mačvanskog okruga registrovan je i jedan slučaj groznice Zapadnog Nila sa verovatnim mestom zaražavanja u Grčkoj", navodi se u saopštenju.
 
"Batut" navodi da je u sezoni nadzora 2024. godine, do 17. jula u državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljeno ukupno sedam slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, i to četiri u Grčkoj, dva u Italiji i jedan u Španiji.
"Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je 'Culex pipiens', vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca", upozorio je "Batut".
 
U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, Institut za javno zdravlje Srbije preporučio je "primenu mera lične zaštite od uboda komaraca".
  • Марков Шарац

    23.07.2024 20:55
    Неки дан их као прскаше али авион налети пар пута поред Лединаца ,то му дође исто поред и изнад села ,а тиграсти уједају још грозница да се појави
  • Вијолета

    23.07.2024 18:50
    Јесте , код нас нема тиграстог комарца а потаманише домаће
  • DžiajDžo

    23.07.2024 16:55
    a zar nisu puštali komarce
    Eksperiment sa teglama komaraca, sa poljoprivrednog

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija