Otvorena nova zgrada terminala na niškom aerodromu "Konstantin Veliki"

Nova zgrada terminala na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu u koju je, sa opremom, uloženo 16 miliona evra, otvorena je danas.
U zgradu je uloženo 11 miliona evra, a još pet miliona evra, dodatno, u opremu i sisteme i 17 miliona evra u infrastrukturu prilazne saobraćajnice i parkinge ispred same terminalne zgrade.
 
Izgradnja nove zgrade terminala počela je marta 2022, a projektovana je za prijem 1,5 miliona putnika godišnje i istovremeno opsluživanje šest aviona.
Otvaranju nove zgrade terminala prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka privrede Adrijana Mesarović, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković.
 
"Moramo da donesemo mere za rast putničkog saobraćaja, da Er Srbija leti češće iz Niša, a posebno da razvijamo kargo saobraćaj jer to može da donese mnogo novca i kompanija", rekao je Vučić i dodao da može se da razmišlja o kargo saobraćaju, s obzirom na rast industrijske proizvodnje.
Ocenio je da kada bi Niš imao logistički centar i kargo, to bi bila ogromna šansa za razvoj tog grada.
 
"Srbija pregovora sa low cost kompanijama da lete iz Niša", rekao je Vučić.
 
Naveo je da će specijalizovana međunarodna izložba Ekspo koja će biti održana u Beogradu 2027. godine, biti značajna i za Niš jer će dosta putnika koristiti niški aerodrom prilikom posete izložbi, ali i da će dosta posla imati i aerodrom u Lađevcima.
 
Niški aerodrom je, po rečima Vučića prošle godine opslužio 488.000 putnika, a 2025. se očekuje više od pola miliona putnika.
 
Planirano je da stara zgrada terminala bude srušena, a na njenom mestu će biti sagrađen novi objekat koji će biti nastavak nove zgrade terminala.
 
Nova zgrada terminala, površine 7.500 kvadrata, ima 10 "check in" šaltera, free shop na 400 kvadrata, poslovni prostor za avio-kompanije, "rent a car" agencije, biznis klub, vip deo, a na spratu je komercijalan prostor, restorani, barovi.
 
Novi parking na aerodromu ima 580 parking mesta za putnička vozila, uz poseban deo za osobe sa invaliditetom, kao i vip deo parkinga, 103 mesta za kamione, pet punjača za električna vozila i zelena površina sa 200 sadnica.
 
Niški aerodrom je 2018, glasovima većine niških odbornika, postao vlasništvo države.
 
Sa tog aerodroma tokom letnjeg reda letenja leti se ka 13 redovnih destinacija i postoje dve čarter linije, a letove obavljaju Er Srbija, Rajaner i Wiz er.
  • BGD 011

    23.07.2024 22:31
    Otet a ne legalno izglasan
    Pre svega, niski aerodrom nije glasovima vecine niskih odbornika postao vlasnistvo drzave Srbije, vec glasovima SNS odbornika. Dakle, otet je od gradjana Nisa, a sve to zarad francuske kompanije kojoj je ustupljen aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Kao i uvek, ujdurma i prevara SNS prevaranata.
  • albino

    23.07.2024 18:40
    Radici aerodroma "John F. Kennedy International Airport" u Njujorku mastaju da jednog dana predju da rade na niski aerodrom.
  • Lovac

    23.07.2024 17:27
    Čenej
    A dogodine Vučić otvara novu zgradu i pistu na Čeneju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija