Smrt radnika u kanalizaciji: "Prilagođavanje uslova rada prepušteno "dobroj volji" poslodavca"

Dvojica radnika kompanije "Mašinokop Šabac" nastradala su u petak dok su čistili kanalizacione cevi na gradilištu kod novog Kineskog tržnog centra na Novom Beogradu.
Smrt radnika u kanalizaciji: "Prilagođavanje uslova rada prepušteno "dobroj volji" poslodavca"
Foto: Pixabay
Vatrogasci-spasioci su, kako je preneo ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, izvukli tridesetsedmogodišnjeg radnika i njegovog pedesetosmogodišnjeg kolegu bez svesti, a ekipa Hitne pomoći je samo mogla da konstatuje smrt.
 
Uzroci smrti i dalje nisu zvanično potvrđeni, ali u javnosti postoje indicije da radnici nisu nosili neophodnu opremu za rad u kanalizacionim cevima, te da su se ugušili od gasova.
Iako je isprva preneto da su u pitanju radnici Javnog komunalnog preduzeća Vodovod, NIN-u su iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" rekli da nisu u pitanju njihovi radnici, a naknadno je objavljeno da je reč o radnicima kompanije "Mašinokop Šabac".
Iz te kompanije ovaj slučaj nisu želeli da komentarišu, a u trenutku pisanja ovog teksta bez odgovora je i Treće osnovno tužilaštvo.
 
Očevici nesreće ispričali su medijima da su radnici danima radili na pročišćavanju cevi u delu trase na kome je i došlo do tragedije, i da isprva nije bilo problema.
 
Sve do petka prepodne. Kako su naveli, mlađi radnik je bio u zemlji, dok je stariji bio iznad zemlje kod šahta, gde je prihvatao kofe sa vodom. Ubrzo je mlađem radniku pozlilo i prestao je da šalje kofu na površinu kolegi, nakon čeka se i stariji spustio u rupu. Potom je i njemu bilo loše i obojica su ubrzo preminula, a Hitna pomoć je samo mogla da konstatuje smrt.
 
Očevidac je, između ostalog, rekao i da radnici su imali odgovarajuću opremu za ovaj posao.
 
"Dobra volja" koja često izostaje
 
Tragedija u kojoj su dvojica radnika izgubila život još jednom je nametnula pitanje koliko se zapravo poštuje bezbednost na radu u Srbiji.
 
Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović za NIN kaže da radni uslovi, pogotovo tokom visokih temperatura kakve su zabeležene ovog leta, nisu nešto što se poštuje u Srbiji. Kako objašnjava, Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, propisano je da poslodavac, u slučaju ekstremnih uslova i visokih temperatura, samostalno organizuje posao drugačije.
 
Kako Veselinović objašnjava, to znači da je poslodavcima ostavljeno da to urade na osnovu - svoje dobre volje. 
 
"To bi značilo da oni moraju ili da skrate radno vreme ili da ga prilagode temperaturama, pa da se radi ili rano ujutro ili uveče. Mislim da bi to poslodavci trebalo da rade, ali nažalost toga kod nas nema. Opcija bi bila da se, kako se to praktikuje u nekim razvijenim zemljama, propiše neki oblik kolektivnog odmora. Oni traju od sredine jula do sredine avgusta, kada su temperature najviše. Tada bi se sve službe i firme, koje nisu od suštinskog i vitalnog značaja za funkcionisanje države, trebalo da na neki način promene termine rada ili da uvedu godišnje odmore. Svedoci smo da poslednjih godina temperature kod nas drastično rastu i u skladu sa tim bi i trebalo da se menjaju stvari", smatra Veselinović.
 
On objašnjava da su najugroženiji radnici u niskobudžetnim firmama. Konkretnije, najugroženiji su radnici koji su, ili dosta na terenu, ili u velikim montažnim halama u kojima ne postoji adekvatni sistem za hlađenje. Zbog nepostojanja sistemskog rešenja, čest je slučaj da radnici, u periodu ekstremnih temperatura odu na bolovanje, jer iako primaju manju zaradu, to im je "bezbolnije".
 
Šta da rade radnici kad su uslovi nezadovoljavajući
 
Upitan o tome šta radnici mogu da urade, kada uoče da radni uslovi nisu zadovoljavajući, Veselinović navodi dve opcije.
 
"Jedna je da se obrate sindikatu, ukoliko sindikat postoji. Mi smo kao sindikat imali uspeha u pregovorima sa poslodavcima koji su uložili sredstva i poboljšali im uslove za rad. Međutim, tamo gde nema sindikata, radnici mogu da se žale Inspekciji rada. Problem je u tome što inspektora rada ima malo, njih je oko 230 sveukupno u celoj Srbiji i oni treba da kontrolišu oko 400.000 pravnih subjekata. Jasno je s jedne strane da je to nedovoljan broj, a sa druge problem je u tome što nemaju prevelika ovlašćenja. Oni mogu da izađu na teren, da poslodavcima napišu neke kazne, koje su simbolične", navodi Veselinović.
  • /

    24.07.2024 09:44
    /
    briks
  • Dejan

    24.07.2024 07:49
    Dil
    Ako ste u prolazi kod nekog grobara,svrnite unutra da vidite koliko vredi zivot u srbistanu, pise na a4 belom papiru,pecatirano, svaki mesec racunaju, tu je oko 55000 din ! E to je cena zivota ovde gde zivite
  • Eon

    24.07.2024 07:45
    Dve mogućnosti
    Ili je zaštitna oprema bila defektna ili je očevidac video nepostojeće stvari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

VIDEO: Blokirani prelazi ka Kosovu

Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Radomir Raša Rojević saopštio je da je večeras u 18.30 časova počela blokada četri administrativna prelaza prema Kosovu i Metohiji.

Gujon uputio protestno pismo turskoj televiziji

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon reagovao je protestnim pismom upućenim glavnom uredniku turske nacionalne televizije (TRT) zbog najave emitovanja serije o Naseru Oriću.