Od "poršea" do svetlećih balona za decu: Sa tržišta se povlači sve više proizvoda - svi su uvezeni

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači iz prodaje.
Prema poslednjim objavama na sajtu Ministarstva trgovine, iz prodaje se povlače proizvodi, označeni kao opasni: punjač za mobilni telefon zbog rizika od električnog udara, dečji svetleći trotinet, ali i kamion "volvo", jer nose rizik od povređivanja.
 
Iz istog razloga, na spisku je i automobil "porše", bodi za devojčice zbog rizika od gušenja kao i baloni koji svetle u mraku zbog hemijskog rizika.
 
"Porše" je privlačan, ali će ga retki kupiti, dok su svetleći baloni, koji nisu bili skupi, privlačni i deci i odraslima.
Nedavno je povučen i novčanik koji, kako se navodi, može da izazove probleme u reproduktivnom zdravlju.
 
Mirjana Stančić iz sektora tržišne inspekcije Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine kaže za RTS da je doneta prinudna mera zabrane prodaje punjača za mobilni telefon i da je naloženo povlačenje i opoziv tog proizvoda. Ukazuje da je taj punjač opasan jer mu izolacija nije dobra, odnosno nije urađena od materijala koji mogu duže da traju.
 
"Postoji mogućnost da se pregreje ili, još gore, da se okruni, pa onda kada vi stavite punjač u struju, pipnete ga, može da dođe do električnog udara ili do požara ukoliko se punjač pregreje", upozorava Stančić.
Kupcima koji su kupili takav punjač savetuje da se obrate trgovcu, koji će im u skladu sa nalogom inspektora zameniti za novi ili vratiti novac.
 
Ističe da se do informacija o opasnim proizvodima dolazi prvenstveno tržišnim nadzorom. Tu su i informacije koje inspekcija dobija iz zemalja okruženja, zatim sa CEFTA platforme, kao i RAPEX platforme, sistema uzbunjivanja za zemlje koje su članice EU.
 
Dodaje da takve informacije vrlo brzo dolaze i do potrošača.
 
"Znači, čim se nešto proglasi nebezbednim za zdravlje i da na bilo koji način dovodi potrošače u opasnost, reaguju organi tržišnog nadzora ili sami proizvođači. Takav proizvod se dobrovoljno ili prinudno povlači sa tržišta, opoziva od potrošača i nema više dalje prodaje, izlaganja na rafovima", naglašava Stančić.
 
Napominje da potrošači imaju ista prava i ako je proizvod povučen iz prodaje kupljen onlajn.
 
Posebno ističe da se mora uticati na svest potrošača, da svi moramo da pratimo informacije koje su dostupne, bilo na sajtovima kao što je sajt NEPRO, Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, ali i sredstva informisanja.
 
U poslednje vreme je mnogo dečjih igračaka povučeno iz prodaje. Stančić objašnjava da su Zakonom o tržišnom nadzoru kategorije igračaka u nadležnosti Ministarstva zdravlja, odnosno sanitarne inspekcije.
"Sistem NEPRO je uvezan sistem, preko koga Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine prikuplja, objedinjuje i objavljuje informacije. Kolege iz Ministarstva zdravlja vrše nadzor, zdravstvenu ispravnost upotrebe svih proizvoda uopšte, pa i igračaka. Tek onda ta igračka može da se pusti u promet", pojašnjava Stančić.
 
Međutim, kaže da se u velikom kontingentu igračaka desi neka greška u samom procesu proizvodnje i ta serija se onda pokaže kao nebezbedna.
 
Stančić navodi i da, od početka ove godine, nema nijednog proizvoda koji vodi poreklo iz Srbije da je povučen iz prodaje i da je reč isključivo o uvezenim artiklima.
  • pera

    24.07.2024 10:05
    ako mleko ima aflatoksina preko granice, mi u srbijici granicu podignemo i proizvod je ispravan
  • Poplava svega

    24.07.2024 08:55
    i svačega
    Ceo svet je preplavljen raznim proizvodima, kojih ima toliko, da kada se ne bi ništa proizvodilo sledećih 100 godina, bilo bi svega u dovoljnim količinama.
    Čemu ta hiperprodukcija, kad premašuje realni broj kupaca i onih kojima je to uopšte potrebno?
    Odeća, obuća, razni pomodni-trenutni proizvodi, pa sve do luksuznih stvari i automobila, sve to drži visoke cene dugo, a onda većina završi u reciklaži ili na nekom otpadu u zemljama "trećeg sveta".
  • EvoOvako

    24.07.2024 08:00
    Deluje
    Da informacije dolaze iz inostranstva, jer je sistem globalan, pa da zbog toga se vrši povlačenje sa tržišta.
    Obzirom da nema domaćih proizvoda, verovatno kod nas to baš i ne funkcioniše, nažalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f