Srbijom se šire protesti protiv Rio Tinta: U Koceljevi, Negotinu, Šapcu, Aranđelovcu i Rači

Na društvenim mrežama počeli su da se šire pozivi za organizovanje protesta u mestima širom Srbije, a protiv projekta izgradnje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto.
Ovi pozivi su usledili posle velikog protesta u Valjevu u ponedeljak i, koliko se može videti, iza ovih njih ne stoje određene grupe ili pojedinci, nego se samo dele među građanima pojedinih gradova.
Za sada su najavljena okupljanja u četvrtak, 25. jula u 19 časova kod Doma kulture u Koceljevi, u petak, 26. jula u 19 časova u Gradskom parku u Negotinu, u ponedeljak, 29. jula kod pošte u centru Šapca, takođe 29. jula u 19 časova na Trgu slobode u Aranđelovcu, kao i 5. avgusta u 19 časova ispred zgrade opštine u Rači.
 
U većini poziva za okupljanje građani se pozivaju da se suprotstave projektu Rio Tinta uz poruke "Srbija ne sme da se pretvori u deponiju sumporne jalovine", "Stop Rio Tintu", "Ne damo Šumadiju" i slično.
 
Udruženje građana "Ne damo Jadar" koje okuplja prvenstveno stanovnike Gornjih Nedeljica i okoline gde je planirana gradnja rudnika i koje je predvodnik svih protesta do sada, najavilo je da će u četvrtak, 25. jula, ukoliko Skupština opštine Loznice bude razmatrala prostorni plan kojim se dozvoljava gradnja rudnika, pozvati građane na momentalno okupljanje kod zgrade opštine.
 
 
Dodajmo i da, za sada, iz Udruženja građana "Ne damo Jadar" nisu ništa saopštavali povodom najavljenih protesta širom Srbije, sem što su ponovili da će pozvati građane na blokade i okupljanja 10. avgusta ukoliko vlast do tada ne obustavi realizaciju projekta "Jadar".
 
Oni su ovaj rok od 40 dana dali krajem juna nakon protesta u Leskovcu, kada je zahtev za trajnu zabranu geoloških istraživanja i eksploataciju litijuma i bora u Srbiji predat zvanično u Beogradu.
 
Iz ovog udruženja su rekli da postoji mogućnost i da ranije pozovu građane na proteste.
 
U međuvremenu je Ustavni sud poništio raniju uredbu Vlade Srbije kojom je zaustavljen projekat "Jadar", a u Beogradu je potom sa predstavnicima EU potpisan Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina kojim se otvara dalji put ka realizaciji rudarenja litijuma u Srbiji.
  • Mili

    25.07.2024 17:41
    Necete vi nestručni politikanti da nam pričate kako se prerađuje litijum.U ovoj zemlji svi živimo i dišemo isti vazduh.Dok stručnjaci ne izađu sa brojkama i deteljnim planom,sve ostalo je politizacija.
  • Toni

    25.07.2024 13:51
    Botovi
    Ima te li duse, srca i obraza?Da li ste toliki beskicmenjaci?
  • Биљана

    25.07.2024 10:13
    Дижи се, Србијо! Доста је било.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.