Alek Kavčić pravosnažno oslobođen po tužbi izdavačke kuće Klet

Viši sud u Beogradu danas je pravosnažno oslobodio profesora Aleka Kavčića po tužbi koju je protiv njega podnela izdavačka kuća Klet, za povredu poslovnog ugleda, saopštila je Fondacija Aleka Kavčić.
Ovaj sud je odbio kao neosnovanu žalbu tužioca izdavačke kuće "Klet" i potvrdio prvostepenu presudu Trećeg osnovnog suda u Beogradu kojom je Kavčić oslobođen optužbe da je narušio poslovni ugled i kreditnu sposobnost "Kleta".
 
U obrazloženju presude, između ostalog se navodi da je prvostepeni sud na osnovu objektivnih merila postupanja Kavčića, prilikom davanja izjave, pravilno utvrdio da njegova namera nije bila narušavanje poslovnog ugleda ili umanjenje kreditne sposobnosti privatnog tužioca, već da je namera bila zalaganje za što širu dostupnost obrazovanja, kao i borba protiv mogućih štetnih posledica po obrazovanje, pri čemu se Kavčić i drugačijim izjavama, na drugi način, zalagao za postizanje ovog cilja, ističe se u saopštenju.
Kavčić je naglasio da i po cenu odlaska u zatvor, što mu je bilo zaprećeno ovom tužbom, ne odustaje od svojih iznetih stavova i viđenja stanja u obrazovanju i izdavaštvu udžbenika i odnosa prema profesorima.
 
"Prihvatam rizik i pritisak koji izdavači vrše putem parničnih tužbi protiv mene, kao i krivičnim prijavama, odnosno pokretanjem neosnovanih krivičnih postupaka i iskreno verujem u istinu, pravdu i borbu protiv anomalija u društvu", rekao je Kavčić u saopštenju i dodao da nastavlja svoje zalaganje da cilj obrazovanja bude znanje, a ne profit.
On je naveo i da je uveren da će svojim primerom pokazati roditeljima, nastavnicima, nastavno-naučnim većima i direktorima škola, da je ispravno staviti u fokus dobrobit đaka i omogućiti im fer uslove za sticanje znanja.
 
U saopštenju podsećaju da je prvostepeni sud našao da Kavčić svojom izjavom da nemačke izdavačke kuće bolje prolaze zato što ti izdavači koruptivno deluju na profesore i na nastavnike, na direktore, potplaćujući ih laptop računarima, putovanjima u inostranstvo da bi usvojili baš njihove udžbenike, nije narušio poslovni ugled niti kreditnu sposobnost.
 
Potvrđenom presudom, Klet je obavezan da nadoknadi troškove postupka Kavčiću.
  • Divim se

    25.07.2024 22:17
    Ovom
    čoveku, veličina, stena
  • mile

    25.07.2024 21:35
    korupcija
    Svi znamo a ne govorimo glasno teska korupcija je u skolama N.S

  • Nemanja

    25.07.2024 18:47
    Mislite u septembru
    I da li ce sada roditelji u ns skolama odbiti da na prvom roditeljskom u Savet roditelja biraju vecite klimoglavce - oportuniste amatere. Da li ce se odvaziti da kazu, zelimo da biramo onog ko ce zastupati interese roditelja, a ne interese direktora. Dokle god se u Savet roditelja biraju ti poslusnici i an**** planinari, direktori ce se zaklanjati iza odluka tog saveta koje su vec pripremili sa izdavačima.
    Dakle, dragi roditelji, kako glasate u septembru?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.