Vlada usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije 2024-2028

Vlada Srbije je danas usvojila "Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije za period 2024-2028. godine".
Vlada usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije 2024-2028
Foto: Pixabay
Vlada Srbije je danas usvojila "Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije za period 2024-2028. godine".
 
U saopštenju je navedena "potreba da se procesi usmereni na sprečavanje i borbu protiv korupcije planiraju i urede na sveobuhvatan i sistemski način".
"Usvajanje Nacionalne strategije pokazuje da se Srbija nalazi na putu jasnog cilja i čvrstog opredeljenja sprečavanja i eliminisanja korupcije u najvećoj mogućoj meri", kaže Vlada.
Ovim dokumentom su, kao rizične, obuhvaćene oblasti policije, zdravstva, obrazovanja, lokalne samouprave, građevinarstva, finansiranja političkih aktivnosti, poreza i carina, javnih nabavki, privatizaije i javnih preduzeća.
 
U saopštenju piše i da su zaštita uzbunjivača i lobiranje zastupljeni u okviru ovih oblasti.
 
Sprovođenje Nacionalne strategije doprineće ispunjavanju 14 prelaznih merila za "Poglavlje 23: Pravosuđe i osnovna prava" pregovora o prijemu Srbije u EU, dodala je Vlada.
 
"Kada je reč o represivnim merama, ova strategija upućuje na izradu analize potreba za izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i unapređenju rezultata istraga, procesuiranja krivičnih dela korupcije, povećanju broja osuđujućih presuda i oduzete imovine proistekle izvršenjem koruptivnih krivičnih dela", piše u saopštenju.
 
Prva Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije je doneta 2005. a usledili su niz drugih dokumenata i Operativni plan za sprečavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika.
 
Taj plan "predstavlja pregled svih antikorupcijskih politika od 2005", piše u saopštenju.
  • Ma

    26.07.2024 08:15
    bez dileme
    evo primera "ozbiljne države" u
    sceni gde lopov viče :" drž'te lopova" :)) e to se u sns "modernoj @ savremenoj eliti" sada zove : nacionalna strategija protiv korupcije.
  • zztop

    25.07.2024 19:03
    Al zato imaju i paralelnu strategiju za EXPO27, naciJonalni stadion i kopanje litijuma ...
  • Kuzman

    25.07.2024 18:14
    Hahahaha.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.