Najavljeno da će svi auto-putevi u Srbiji biti "pametni": "Automobil će čitati znakе umеsto vas"

Već duže je poznato da će Moravski koridor biti prvi "pametni" auto-put u Srbiji sa opremom koja omogućava da softver automobila direktno komunicira sa softverima na auto-putu.
Najavljeno da će svi auto-putevi u Srbiji biti "pametni": "Automobil će čitati znakе umеsto vas"
Foto: 021.rs
Osim ovog auto-puta u izgradnji, takvi bi trebalo da postanu i svi ostali auto-putevi na teritoriji Srbije, jer je u toku projekat koji rade Telekom Srbija i Institut "Mihajlo Pupin" koji će svih postojećih hiljadu kilometara najbržih saobraćajnica u zemlji pretvoriti u "pametne" auto-puteve, piše eKapija.
Nova direktiva Evropske komisije nalaže da svi novi automobili proizvedeni u EU imaju ugrađenu opremu za direktnu komunikaciju sa softverima na auto-putu.
"Tako narednih godina više nećete moći da vozite brže nego što je dozvoljeno, pošto će automobil čitati znake umesto vas, ako neko ne zna da ih čita - a ima i takvih", kazao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.
  • Zavidno

    30.07.2024 01:52
    Evropa nema takve puteve ni letece automobile.Mismo stvarno Napredni u negovoru istine .Svi ce danam zavide bice ljubomore
  • Putar

    29.07.2024 10:47
    Taj institut Pupin ne može ni kategorizatire na rampama da nam sredi da prepoznaju kategoriju vozila kako treba, a o tagovima koji zakucavaju često i da ne pričamo. Bolje to da srede da nas ljudi ne pljuju kao da smo mi krivi za sve to.
  • Realista

    29.07.2024 10:21
    poenta
    Jedina stvarna svrha vehicle-to-everything (V2X) sistema je da bi policija mogla da zaustavi bilo koga, bilo kad, u bilo čemu. To je sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija