"Kreni-promeni": Srbija nema dovoljno vode za piće, a uništava vodoizvorišta

Odbornik "Kreni-promeni" u Skupštini Beograda Aleksandar Anđelković ocenjuje da vlast uništava budućnost vodosnabdevanja otvaranjem rudnika.
"Kreni-promeni": Srbija nema dovoljno vode za piće, a uništava vodoizvorišta
Foto: Pixabay
"Srbija je siromašna zemlja kada je u pitanju voda po više kriterijuma, a vlast projektuje rudnike tamo gde je ima najviše i time uništava budućnost vodosnabdevanja", upozorio je danas docent Šumarskog fakultetu u Beogradu i odbornik "Kreni-promeni" u Skupštini Beograda Aleksandar Anđelković.
 
Kako stoji u saopštenju, umesto odgovornog raspolaganja najvažnijim resursom u 21. veku - vodom, građani koji su suočeni sa nestašicama i svakodnevnim restrikcijama u većem delu zemlje bore se protiv "belosvetskih korporacija" i "domaće kolaborantske vlasti" da sačuvaju za buduće generacije ovaj elementarni resurs za život.
Anđelković je dodao da je vraćanje Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar" grubo kršenje dokumenata "Vodoprivredna osnova od 2021. godine" i "Strategija upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije do 2034. godine".
 
U dokumentima je upozoreno da vode nema dovoljno, da je potrebno ulagati u vodosnabdevanje i da su strateški resursi vezani za vode.
"Otvaranje rudnika u dolini Jadar će ugroziti buduće vodosnabdevanje zemlje i zagaditi najčistije podzemne vode koje imamo. Ni jednom rudniku nije mesto na vodoizvorištu", rekao je Anđelković.
  • Steva

    30.07.2024 08:30
    Od 2001 pa do 2008 sve od Knjaz Miloša pa sve izmedju do Jaska je privatizovano i uglavnom prodato strancima. I šta sad? Odjednom ste pametni i prosipate demagogiju i pamet Zato,nek Sava krene i ne vraća se
  • Ovo izvorište

    29.07.2024 19:59
    Je
    Jedno od tri najveća, i može da obezbedi zdravu vodu za celu Vojvodinu
    Podržimo to
  • М.

    29.07.2024 16:31
    Свака част овом човеку што има стомак и живце да седи у Скупштини и обраћа се гомили у којој већина нема ни мозга, ми образа. Ако некоме данас треба објашњавати да је вода најважнији ресурс, онда ништа...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija