U Srbiji ima 10.000 indijskih radnika, u 2025. se očekuje još toliko: Plan da se dovedu i lekari

U Srbiji ima oko 10.000 indijskih radnika.
U Srbiji ima 10.000 indijskih radnika, u 2025. se očekuje još toliko: Plan da se dovedu i lekari
Foto: 021.rs
Najveći broj njih su građevinski radnici i vozači u javnom saobraćaju. Ugostitelji ih traže za kuvare i konobare, a domaći poslodavci kažu da Indija ima dobro medicinsko, IT i inženjersko obrazovanje.
 
Savikes Goel iz Indijsko-srpske poslovne i trgovinske komore kaže da u Srbiji ima oko 10.000 radnika.
"Naredne godine možemo da očekujemo još toliko, jer imamo manjak radne snage, a mnogo se gradi i proizvodi. Dobili smo više zahteva i za naše inženjere. Prosečna radnička plata je između 500 i 700 evra. Obezbeđen im je smeštaj, a nekima i hrana. Prava i obaveze su im isti kao i domaćim radnicima", rekao je Goel za RTS.
 
Iz Unije poslodavaca navode da žele da dovedu i visokoobrazovanu radnu snagu.
"Želimo da dovedemo i visokokvalifikovanu radnu snagu, znamo da su indijski doktori svuda u svetu jako cenjeni i imaju dobru poziciju, ali i pored toga mi želimo da otvorimo vrata i investitorima jer znamo da je Indija vrlo bogata zemlja", istakao je Andreja Brkić iz Unije poslodavaca.
 
Poslodavci traže da se ubrza postupak dobijanja "viza D" i njihovog produžavanja, koja strancima omogućava rad, kretanje i boravak od 90 do 180 dana.
 
Predlažu i da se produži važenje "testa tržišta rada" koji garantuje da za određeno radno mesto nema domaćih radnika. 
 
Milan Bosnić iz Nacionalne službe za zapošljavanje navodi da oni prvenstveno žele da zaštite domaće radnike.
"Prva stvar Nacionalne službe za zapošljavanje i Vlade Srbije je da zaštitimo naše ljude i tržište rada, ali našu državu očekuje mnogo toga - izgradnja Ekspa i svih propratnih projekata. Možemo očekivati priliv strane radne snage kratkoročno, neki će verovatno ostati i dugoročno. Naš posao je da isfiltriramo ono što je najbolje za našu privredu", napominje Bosnić.
 
Procenjuje da Srbiji nedostaje 450.000 radnika u gotovo svim granama industrije.
  • Zebra

    01.08.2024 11:23
    Naši lekari beže u Sliveniju zbog gomile nesposobnih sns poslušnika, ali zato dovodimo Indijce. Lepo! Uspeli smo!
  • običan Srbin

    01.08.2024 02:10
    prava informacija
    Mislim da će manje-više svi naši lekari otići u Nemačku na rad, a da će ih neće zameniti Indijci, nego Albanci sa Kosova i iz Albanije. Zašto? Zato što je Albancima lakše da se zaposle ovde nego Indusima. Na osnovu sporazuma o otvorenom Balkanu, njihove diplome medicinskog fakulteta se priznaju u Srbiji bez ikakvih problema. Pored toga, većina albanskih lekara sa Kosova zna srpski jezik. Indijski lekari, ako žele da se zaposle u Srbiji, moraju prethodno naučiti srpski, što nije nimalo lako i takođe moraju proći kroz proces nostrifikacije njihove diplome što isto može biti problem.
  • Ns

    31.07.2024 21:58
    Js bih doveo Indijce u skupštinu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija