Kolika je nacionalna penzija koju će dobiti naši zlatni olimpijci?

Pored toga što će naši sportisti koji kući donesu zlatnu medalju sa Olimpijskih igara dobiti 200.000 evra, njih u starosti čeka i nacionalna penzija tj. oko 250.000 dinara mesečno.
Kolika je nacionalna penzija koju će dobiti naši zlatni olimpijci?
Foto: Beta/AP
Pravo na nacionalnu penziju imaju i oni koji osvoje srebrnu i bronzanu medalju, tj. oni od države dobijaju oko 210.000 dinara (u slučaju serbra) i oko 168.000 dinara (u slučaju bronze), piše Blic.
 
Pored tih slučajeva nacionalna penzija u Srbiji se dodeljuje i istaknutim pojedincima iz oblasti kulture, umetnosti i sporta. Ona se dodeljuje na predlog državne komisije i predstavljaju doživotna, neprenosiva primanja. Generalno, se kreću od oko 84.000 dinara, pa i preko pomenutih 250.000 dinara.
Pored tih slučajeva nacionalna penzija u Srbiji se dodeljuje i istaknutim pojedincima iz oblasti kulture, umetnosti i sporta. Ona se dodeljuje na predlog državne komisije i predstavljaju doživotna, neprenosiva primanja. Generalno, se kreću od oko 84.000 dinara, pa i preko pomenutih 250.000 dinara.
 
Nacionalne penzije počele su da se dodeljuju 2006. godine, na predlog tadašnjeg ministra kulture Vojislava Brajovića. Privremeno su ukinute 2013. godine, pa su ponovo aktivirane 2021. na predlog tadašnje ministarke kulture Maje Gojković.
Ovo su konkretni uslovi za sportsku nacionalnu penziju:
 
Kao glavni uslov da sportisti dobiju za primanja u starosti u Uredbi o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagrada jeistaknuto osvajanje zlatne, srebrne ili bronzane medaljena Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama i svetski rekord u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama, kao i učešće u finalu Dejvis kupa ili FED kupa Međunarodne teniske federacije.
 
Takođe, uredbom su obuhvaćene i sportske organizacije iz Srbije koje su u okviru evropskog klupskog prvenstva najvišeg nivoa ostvarile relevantan rezultat.
 
Evo kolike su nacionalne penzije za sportiste:
 
- Tri prosečne neto zarade u Srbiji za mesec decembar prethodne godine za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi (trenutno: 252.681 dinar)
 
- Dve i po prosečne neto zarade za decembar prošle godine za zlato na svetskom prvenstvu (trenutno: 210.567 dinara)
 
- Dve prosečne neto zarade za mesec decembar za zlato na evropskom prvenstvu (trenutno: 168.484 dinara)
 
- Dve i po prosečne neto zarade za decembar prošle godine za srebro na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi (trenutno: 210.567 dinara)
 
- Dve prosečne neto zarade za decembar prošle godine za srebro na svetskom prvenstvu (trenutno: 168.484 dinara)
 
- Jedna i po prosečna neto zarada za decembar prošle godine za srebro na evropskom prvenstvu (trenutno: 126.340 dinara)
 
- Dve prosečne neto zarade za decembar prošle godine za bronzu na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi (trenutno: 168.484 dinara)
 
- Jedna i po prosečna neto zarada za decembar prošle godine za bronzu na svetskom prvenstvu (trenutno: 126.340 dinara)
 
- Jedna prosečna neto zarada za decembar prošle godine za bronzu na evropskom prvenstvu (trenutno: 84.227 dinara)
  • acapop

    03.08.2024 02:21
    Ja
    Šta je sa decom koji osvajaju zlatne medaljw na svetskom nivou iz matematike, fizike, i ostalih predmeta
  • Trange

    02.08.2024 17:37
    @realnost
    Sramota je brate moj sto je taj isti ekonomista sam sebi uplacivao platu po minimalcu da bi umanjio troskove koji idu drzavi sto je tako unistio sebe i jos kolko radnika koje je on sa toboz ekonomskim fakultetom vodio. Kada to drzava bude uredila kako treba tek onda ce nam procvetati svima ali to je ta privatizacija..
  • Zemlja čudesa

    02.08.2024 17:06
    Veoma pravedan sistem
    Baviš se sportom koji voliš i dobro ti ide. Država te sponzoriše kroz klub, finansira ti putovanja na takmičenja i plaća kotizacije, a ako osvojiš neku nagradu pripada tebi. Nađe se tu i za neku platicu, malo radiš sa podmlatkom. Onda osvojiš medalju na OI i ubiješ 200K evreja i 2K penziju.
    Sa druge strane, rintaš 40 godina u proizvodnji za minimalac ili nešto jače, kad odeš u penziju dobiješ 300€ penziju koju nećeš konzumirati duže od 5 godina zbog hroničnih bolesti koje si dobio rmbajući.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija