Održani protesti protiv iskopavanja litijuma u Mionici i Raški

Protesti protiv iskopavanja litijuma večeras su održani u Mionici i Raški.
Održani protesti protiv iskopavanja litijuma u Mionici i Raški
Foto: 021.rs (arhiva)
Meštanin Mionice Đorđe Bogdanović rekao je da je došao na protest kako bi "slobodarska i poljoprivredna Mionica pokušala da zaštiti to malo poljoprivrede i seljaka što imamo".
 
"Nekada smo bili najveći proizvođači mesa, imali smo najviše žive stoke u celoj Srbiji, u ovom momentu imamo najviše farmi koka nosilja. Iskopavanje litijuma ne bi narušilo samo poljoprivredu, nego i vodu u ovom kraju", rekao je ovaj meštanin Mionice.
Sa bine kod spomenika vojvodi Mišiću profesor Ratko Ristić je rekao da da je "grupa hohštaplera modifikovala Zakon o energetici koji sada služi interesima stranih kompanija".
 
"Vučić je rekao da ljudi u Boru sada dobro žive. Zaboravio je da pomene da svaki četvrti čovek ima kancer. Deca imaju autoimune bolesti a zemljište je zagađeno teškim metalima. Šta ti vredi plata od 140.000 ili 200.000 ako ćeš da umreš", rekao je Ristić.
Profesor Hemijskog fakulteta Branimir Jovančićević rekao da je neverovatno da Srbija koja je iznedrila vojvodu Mišića, Stepu Stepanovića, mnoge svetske naučnike dođe u ovakvu situaciju.
 
"Ne treba da za to krivimo ni Rusiju, ni Kinu, ni Ameriku ni Nemačku. Mi treba da imamo svoju firmu koja će istraživati rude, a ne da to radi australijska kompanija Rio Tinto. Da za male pare dajemo to drugima", rekao je Jovančićević .
  • Olivera Jevtić

    02.08.2024 13:07
    Dosta sa uništavanjem Srbije! Proterajmo kolonijaliste, SRBIJU VRATITI SRBIMA I SRPKINJAMA.
  • Novosađanče

    01.08.2024 23:08
    ej Loznica
    Ajde više ne smarajte, šta se ovde koga tiče šta će oni kopati ispod BG. Dosadni ste.
  • ja ne bot

    01.08.2024 22:45
    Ne..
    ..poštovani g.profesore, ne trebaju nam rudnici litijuma, ni pod njihovom ni pod našom upravom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija