Dušan Kovačević: Ako postoji i najmanja opasnost od zagađanja, projekat "Jadar" treba sprečiti

Akademik Dušan Kovačević izjavio je da ako postoji i najmanja opasnost da će iskopavanje litijuma uništiti ili zagaditi vodu, zemlju i vazduh, Projekat "Jadar" bi trebalo sprečiti.

Ili, kako je dodao, barem ga odložiti za vremena kada će kopanje rude biti bezbedno "1.000 odsto".

Kovačević je agenciji Beta kazao da bi u Skupštini Srbije, pre bilo kakve odluke, trebalo organizovati stručnu raspravu o rudarenju.
 
"Da bi se donela bilo kakva ozbiljna i merodavna odluka, bilo bi neophodno da se u Skupštini Srbije vodi rasprava stručnjaka za sve vrste rudarskih radova. Ovo pitanje nije pitanje naših emocija, politike ili bilo kakvog drugog posla, već je reč o opstanku i budućnosti Srbije", kazao je akademik.
Prema njegovim rečima, veoma je bitno da se o Projektu "Jadar" izjasne ljudi koji su vrhunski stručnjaci.
 
"Ja sam oduvek bio protiv svake vrste uništavanja živog sveta, bilo da je reč o biljnom ili životinjskom svetu. I voda je živo biće jer je najbitnija za naš život. Ponoviću, ako postoji i najmanja šansa da se otruju zemlja i voda, rudarska iskopavanja moraju biti zabranjena", naglasio je Kovačević.
 
Kazao je da bi na osnovu njegovih saznanja o rudarenju mogao samo da napiše neku protestnu pesmu.
 
"Ovoj zemlji su potrebni zdravlje i mir", zaključio je Kovačević.
  • Mida

    04.08.2024 14:49
    Kakvi su nam vrhunski stručnjaci (podkupljivi) javna rasprava ne bi ništa rešila. Tako da nas svakako čeka naknadna pamet, kada priroda bude uništena, ako ga ne sptečimo u nameri da litijum proda (on lično) nemcima.
  • Predrag

    03.08.2024 19:28
    Navedite mi neki rudnik koji u radu ili po zatvaranju nije narušio prirodnu sredinu?Nema ih jer je takav tehnološki proces.Ridnici u radu zagorvaju život i zaposlenom i nezaposlenom življu.Ovde nije u pitanju samo litijum već i data saglasnost Zapadu da može da kopa šta hoće,kako hoće i kada hoće.Srbija je neodgovornom politikom postala kolonija.
  • pajo patak

    03.08.2024 12:25
    @браон анал-итићни
    zamalo ljudsko biće, романија rida, a ti ne možes da budeš ni predradnik na baušteli, pošto se na ovom portalu oglašavaš na tri meseca kada ti istekne turistička viza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija