SafeJournalists: Državni funkcioneri da se suzdrže od raspirivanja mržnje prema novinarima

Međunarodne novinarske organizacije reagovale su na hajku na novinarku Tamaru Skrozzu.
SafeJournalists: Državni funkcioneri da se suzdrže od raspirivanja mržnje prema novinarima
Foto: 021.rs

Mreža SafeJournalists, koju čine medijska udruženja sa Zapadnog Balkana, pozvala je danas nadležne institucije u Srbiji da što pre pronađu i sankcionišu osobe koje su pretile medijima N1 i Kossev, kao i novinarki agencije FoNet Tamari Skrozzi.

"Pozivamo i nosioce državnih funkcija da se uzdrže od daljeg raspirivanja mržnje prema novinarima i novinarkama jer smo u prošlosti više puta bili svedoci do kakvih kobnih posledica mogu dovesti takve kampanje, a ministra (informisanja i telekomunikacija) Dejana Ristića da uputi javno izvinjenje koleginici Skrozzi zbog sramnog saopštenja koje je izašlo iz institucije koju predstavlja", navodi se u saopštenju.
 
Ta mreža je navela da će o tim slučajevima informisati sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane, ističući da je svaki napad na novinare - "napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana".
 
SafeJournalists je osudila pretnje srpskim novinarima i "medijsku hajku koja se dešava već nekoliko dana", u slučajevima pretnji Kossevu na Fejsbuku, portalu N1 zbog vesti o "Rio Tintu", kao i tekstove dela medija o Skrozzi.
Saopštenje su potpisali Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.
 
Media Freedom Rapid Response (MFRR), medijska organizacija koja se bavi podrškom i zaštitom novinara i medijskih radnika u državama članicama EU i zemljama kandidatima izvestila je javnost o napadima na Skrozzu. 
 
MFRR navodi da ovo nije prvi put da je Skrozza napadnuta. Provladina televizija Pink je 2018. godine optužila Skrozzu i nekoliko kolega za slične optužbe, navodi organizacija u obaveštenju i dodaje da će NUNS podneti predstavku Regulatornom organu za elektronske medije (REM) i žalbu Savetu za štampu.
MFRR je evropski mehanizam koji prati, prati i reaguje na kršenje slobode štampe i medija u državama članicama EU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija