Optužena za korupciju u Srbiji, a radi u odeljenju UN za borbu protiv korupcije

U Kancelariji Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal u Beču (UNODC) zaposlena je Zorana Marković, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, koja je 2019. godine optužena za korupciju.
Optužena za korupciju u Srbiji, a radi u odeljenju UN za borbu protiv korupcije
Foto: Medija centar Beograd
Ona se od 2022. godine, kada joj je određen pritvor, nalazi u bekstvu.
 
Uprkos tome što Ujedinjene nacije znaju da je Zorana Marković u bekstvu zbog optužbi za korupciju, ova institucija ne prekida angažman sa njom, a bez obzira na to što domaći sud ima informacije i gde živi i gde radi, niko ne postupa po poternici koja je na snazi skoro dve godine, piše portal Pištaljka.
Dok je za sudove u Srbiji bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije begunac od pravde, u bečkoj kancelariji UN ona neometano radi kao stručnjak za prevenciju kriminala i krivičnu pravdu u odeljenju za korupciju i privredni kriminal, navodi portal.
 
"Ujedinjene nacije su svesne pravnog postupka u Srbiji protiv člana osoblja UNODC-a u Austriji. Ujedinjene nacije ne komentarišu pravne postupke koji uključuju članove osoblja i rešavaju ovo pitanje u skladu sa pravnim okvirom koji se primenjuje na UN i članove osoblja", naveli su iz Kancelarije UN-a za drogu i kriminal.
Zvaničnici i predstavnici Ujedinjenih nacija uživaju imunitet, ali Međunarodna konvencija o privilegijama i imunitetu Ujedinjenih nacija ne predviđa da službenici ove organizacije mogu da se kriju od gonjenja za koruptivna krivična dela koja nemaju veze sa njihovim angažmanom u Ujedinjenim nacijama.
 
Kako piše u tekstu, protiv Zorane Marković u Srbiji se od 2019. godine vodi krivični postupak zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj kada je na svoju ruku i bez potrebnih ovlašćenja u ugovor o kupovini zgrade za potrebe Agencije za borbu protiv korupcije unela valutnu klauzulu, čime je omogućila privatnoj firmi protivpravnu imovinsku korist od oko 50 miliona dinara.
 
Iako je posle tih afera Marković 2012. godine i razrešena dužnosti, ona je 2013. godine dobila zaposlenje u kancelariji Ujedinjenih nacija u Kairu i to kao regionalni savetnik za borbu protiv korupcije za područje Bliskog Istoka i Severne Afrike, navodi Pištaljka.
 
"U Kancelariju u Beču je prešla 2021. godine iako je 2015. godine čak bila i hapšena u okviru velike policijske akcije ‘Rezač’ u kojoj je uhapšeno oko 80 bivših funkcionera osumnjičenih za korupciju, po optužnici po kojoj joj se i dalje sudi", navodi taj portal.
 
Iz Ujedinjenih nacija nisu odgovorili na pitanje da li su proveravali biografiju Zorane Marković prilikom angažovanja i iz kojih razloga su je zaposlili, odnosno šta je to bivšu direktorku kvalifikovalo za posao u UN u odeljenju za korupciju.
 
Detaljnije pročitajte na portalu Pištaljka.

Komentari 38

  • Seka

    05.08.2024 11:47
    @vasa
    Tako je. Nekolicina ovih što komentarišu su upućeni u priču. Ostatak priča da im usta ne budu pusta.
  • Ja

    05.08.2024 11:45
    Po svemu sudeći, iz medijskih izveštaja, žena je ozbiljan stručnjak za korupciju.
  • ex chapman

    05.08.2024 10:32
    UN
    pa u UN je generalni sekretar bio nacista, pa ih ni to nije zanimalo. ni genocid, ni zlocini protiv covecnosti nisu prepreka, a ne tamo neka korupcija. to je za njih boranija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija