Patrijarh na obeležavanju Dana sećanja na stradale u "Oluji": Mirom ćemo se suprotstaviti nasilju

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je da će se "srpski narod mirom suprotstaviti svakom nasilju, ratu i svakoj takozvanoj 'Oluji'".
Patrijarh je na državnom obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane u hrvatskoj akciji "Oluja", na stadionu "Lagator" u Loznici, rekao da Srbi, bez obzira na sve žrtve, ne odustaju od zalaganja za mir.
 
"Okupili smo se da se Hristovim mirom ukrepimo i molitveno setimo nasilnog progona našeg naroda, nebivalog u Evropi, sa pradedovskih ognjista na kojima su vekovima živeli", rekao je patrijarh.
On je rekao da su na takav način proterani Srbi sa Banije, Korduna, zapadne Slavonije i Dalmacije.
 
Nakon besede patrijarha intonirana je Himna Srbije i odata počast stradalima minutom ćutanja.
 
Nataša Basta Đorđević, koja je prognana iz svog sela, podelila je svoje sećanje na avgust 1995.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju da je deseta godina kako se drži pomen i da se deset godina okupljamo kako bismo obeležili veliku srpsku tragediju.
 
"Deset godina to radimo bez izuzetka, iako uvek imate, neko bi rekao, važnije stvari. Ja sam zahvalan predsedniku Dodiku i Republici Srpskoj i svima koji su sa mnom radili na tome što nikada nismo imali važniju stvar od ove. Početak avgusta su dani naše tuge, sećanja, muke zbog izgubljenih ljudi, njihovih kuća, ognjišta, dece koju nikad nećemo moći da vratimo i ponosa jer oni koji nas napadaju i raduju se svojoj velikoj pobedi, nikada neće moći da razumeju da nije pobeda kada akciju vodite na tenku, a na njima američki ambasador, a suočavate sa sa ženama, decom i starcima na traktorima", rekao je Vučić.
 
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je "ponosan na deklaraciju Svesrpskog sabora u kojoj se navodi da svi prefiksi koji su se stavljali pred ime srpskog naroda moraju biti odbačeni".
 
"Nema bosanskih ili hrvatskih Srba, već postoji jedinstven srpski narod", rekao je Dodik.
 
U Loznici je večeras obeleženo 29 godina od hrvatske vojno policijske akcije "Oluja", pod sloganom - "Oluja je pogrom".
 
Komemorativnom skupu, prema procenama, prisustvovalo je 30.000 ljudi.
  • zztop

    04.08.2024 11:35
    @Heruvim
    Primeti se da i putnički voz ima više razreda od tebe ...
  • Heruvim

    04.08.2024 10:27
    @zztop
    Lepo je što iz hrvatska pratiš Srbiju i predsednika , što lažeš uobičajerno ...
  • Mr. No

    04.08.2024 07:29
    Kuda plovi ovaj brod
    Patrijarh ljubitelj porodice Audi Q je smetnuo s uma da je On duhovničko-predstavnički deo nasilja koje spominje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija