Kokanović: Kakvi budemo u subotu na protestu u Beogradu, bićemo doveka

Predsednik Udruženja "Ne damo Jadar" iz Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović pozvao je sve građane Srbije da u što većem broju prisustvuju protestu protiv kopanja litijuma u subotu u Beogradu.
Kokanović je agenciji Beta kazao da se protest u Beogradu ne odnosi samo na rudnik litijuma u Jadru, već je cilj da se vlast spreči u nameri da dozvoli otvaranje rudnika litijuma bilo gde u Srbiji. 
 
"Pozivam ljude da dođu u što većem broju na protest koji će biti održan u Beogradu na Terazijama. Jedini zahtev koji će s tog skupa biti upućen vlastima je trajna zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma na celoj teritoriji Srbije. Na tom skupu saopštićemo koji su naredni koraci kako bi se sprečilo otvaranje rudnika litijuma širom Srbije", kazao je Kokanović i naveo da skup u Beogradu organizuju sve ekološke organizacije u Srbiji. 
Kokanović je rekao da ne očekuje da će do 10. avgusta biti usvojen zakon o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma u Srbiji. 
 
"Vlast može da donese taj zakon samo pod pritiskom naroda, kao što su to uradili 2022. godine kada su ukinuli uredbu o realizaciji projekta 'Jadar'. U subotu ćemo morati da se pokažemo i od nas će zavisiti šta će vlast dalje morati da uradi", kazao je on. 
Kokanović je poručio da ekološka udruženja nisu strani plaćenici i da ne rade za vlast. Ova borba je, dodao je, iznad politike i iznad verskih, nacionalnih i seksualnih opredeljenja. 
 
"Ljudi treba da shvate da kakvi budemo 10. avgusta i narednih dana, takvi ćemo biti doveka. Ovo je bukvalno borba za opstanak Srbije, a ne samo za Gornje Nedeljice i Loznicu. Ako prođe projekat za eksploataciju litijuma i bora u Jadru, proći će svi ostali na teritoriji cele zemlje i bićemo pretvoreni u rudarsku koloniju, a naša životna sredina uništena", rekao je Kokanović. 
 
Ekološka udruženja su za subotu, 10. avgusta u Beogradu zakazala centralni protest protiv rudarenja. Protest će se održati na Terazijama s početkom u 19 časova. 
 
Proteklih dana u Srbiji su održani protesti u 28 gradova, a prema dosadašnjim najavama, do subote će biti protestna okupljanja u još najmanje 23 grada.
  • Miki

    06.08.2024 19:35
    Daj plate
    Dolazim zbog cene hleba,mleka,infostana...dosta više priča o nekim strancima,srbija umire od inflacije i to je poenta,svi na bagru bogatu.
  • Vojo

    06.08.2024 18:49
    А да ви мало протестујете у своја 4 зида а не да једете гов.а по Србији. Уосталом, пређите на бурек, није тако скуп, можете да га приуштите од пара које сте добили за земљу коју сте ородали Рио Тинту.
  • Dex

    06.08.2024 14:00
    Uzaludni protesti, kao sto su bili i za rusenje Vucica. Niste imali kapaciteta za tako nesto kao sto ga ni sad necete imati. Samo bezveze gubite vreme, zamlacujuci i sebe i druge laznim obecanjima i verovanjima da mozete nesto promeniti. Nista se ne menja, jer je to gotova stvar. Svabo je stavio sapu na litijum i niko ga nece pomeriti dok sav litujum ne bude iskopan i iskoriscen za svapske interese.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija