Sloga: Protesti protiv kopanja litijuma pokazuju da građani neće da žrtvuju zdravlje zarad novca

Masovni ekološki protesti zbog namere vlasti da iskopava litijum pokazuju da građani Srbije nisu spremni da žrtvuju zdravlje i životnu sredinu zarad kratkoročnih ekonomskih koristi.
To su saopštili Udruženi sindikati Srbije "Sloga".
 
"Dok vlast i pobornici kopanja tvrde da je iskopavanje litijuma potpuno bezopasno, moramo istaći da je rudarstvo u Srbiji jedna od najrizičnijih industrija za radnike, zbog opasnosti koje uključuju nesreće u rudnicima, izloženost opasnim hemikalijama i teške fizičke uslove", naglasila je "Sloga", povodom 6. avgusta, Dana rudara.
Kako je navela, "nesreća u rudniku Soko iz aprila 2022. godine, koja je odnela živote osam rudara i povredila dvadeset, ostala je bez odgovornosti, što potvrđuje da su u ovoj državi pravo i pravda na strani industrijalaca, a ne radnika".
Upozorila je da su uslovi rada rudara teški, da su izloženi visokim rizicima i zaslužuju adekvatnu podršku i zaštitu.
 
"Poslodavci moraju snositi odgovornost za nesreće i povrede na radu, a uvođenje strožih kazni za kršenje propisa o bezbednosti i zdravlju na radu je od suštinske važnosti za zaštitu radnika", poručila je "Sloga".
  • Zoran

    06.08.2024 15:15
    Gde vi videste masovne proteste? U NS nije bilo 50 ljudi sa sve prolaznicima.
  • Novac ?

    06.08.2024 14:01
    I kad prodaš bubreg zaradi se novac ?
    Strašno je da se uopšte priča o nekom bednom novcu kada je u pitanju zagađenje pijaće vode !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija