Protesti protiv kopanja litijuma večeras u u Inđiji, Sremskoj Mitrovici, Jagodini i Kniću

U organizaciji ekoloških udruženja protesti zbog najave otvaranja rudnika litijuma večeras će biti održani u četiri, a do subote u još najmanje 19 gradova.
Do sada su protesti održani u 28 gradova širom Srbije, a u nekim mestima je, prema proceni Arhiva javnih skupova, prisustvovalo više od 30 odsto lokalnog stanovništva.
 
Na svim skupovima je zatraženo da vlast usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma i bora u Srbiji. Rok za usvajanje tog zakona, koji su vlastima postavila ekološka udruženja, jeste subota, 10. avgust. 
Proteste zbog najave otvaranja rudnika litijuma podržale su i mnoge poznate ličnosti poput glumaca Jelisavete Seke Sablić i Nenada Jezdića, akademika i dramskog pisca Dušana Kovačevića, režisera Gorana Markovića, košarkaša Vladimira Štimca, univerzitetskih profesora Mila Lompara, Ratka Ristića, Branimira Jovančićevića, Duška Kuzovića, Lazara Krička, košarkaškog trenera Duška Vujoševića, pisca Gojka Božovića... 
 
Večeras će građani protestovati u Inđiji, Sremskoj Mitrovici, Jagodini i Kniću.
Za sredu, 7. avgusta, protesti su zakazani u Kragujevcu, Novom Sadu, Bajinoj Bašti i Obrenovcu, svi s početkom u 19 časova.
 
U četvrtak 8. avgusta, Gornjomilanovčani organizuju protest u Gradskom parku (19h), a u isto vreme protestovaće i građani Subotice (Trg slobode), Smederevske Palanke (kod Fontane), Kruševca na Trgu kosovskih junaka i Zaječara (Trg Nikole Pašića).
 
Pod geslom "Za mnom junaci", protest Čačana je zakazan za 9. avgust na Gradskom trgu (19h), kao i u Nišu (kod Gradonačelnika), Vranju (plato ispred Robne kuće), Lazarevcu (ispred Rudarske česme) i u Vladimircima.
 
Protest u Beloj Crkvi održaće se u subotu, 10. avgusta, u 11 sati u Gradskom parku.
  • Zoran

    06.08.2024 21:12
    Šablon
    Zloupotrebili su napad na "Borka" 1 od 5 miliona. Zloupotrebili su pogibiju nedužne dece "Srbija"protiv nasilja. Sad zloupotrebljavaju "rudare i litijum". Šta je sledeće ? Koga će ili šta da zloupotrebe.
  • Zivorad

    06.08.2024 17:14
    Litijum
    Pa jel tog litijuma ima na svakom metru,kad svi redom protestvuju,narod se ocigledno zabavlja.
  • DA KAŽEM

    06.08.2024 16:38
    Smučila mi se i pozicija i opozicija. Narod želi da živi koliko toliko normalno i u zdravoj sredini. Nismo na utakmici pa da navijamo za jedne ili druge, osim, ako nije u pitanju interes.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija