Kako omalovažiti građane u Vučićevom stilu: Predsednik tvrdi da ništa nije skupljeno za bolesnu decu

Sve to što pričate, kako se novac za bolesnu decu skuplja okolo-naokolo, uglavnom niko ništa nije skupio, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Kako omalovažiti građane u Vučićevom stilu: Predsednik tvrdi da ništa nije skupljeno za bolesnu decu
Foto: Pixabay
To je Vučić izgovorio pričajući o ulaganju države u lečenje "dece leptira".
 
"Što se ove dece tiče, toliko smo novca uložili da me je sramota da na to odgovaram. To lečenje košta 600 hiljada evra, te kreme za te opekotine, ako se ne varam. Ja nisam lekar ali sam se raspitao i spremio. To lečenje će biti dostupno od 13. ili 14. avgusta u Beogradu. Ima dece za koje smo izdvojili dva miliona evra. Sve je to država Srbija uradila. Sve to što pričate da se skupilo okolo naokolo uglavnom niko ništa nije skupio", rekao je on.
 
Tokom Vučićevog izlaganja je pored njega bio Aleksandar Šapić, osnivač fondacije "Budi human", koji nije reagovao na predsednikovu izjavu, piše Danas
Kako ocenjuje volonterka Fejsbuk grupe "Budi human - humanitarne licitacije" Marija Savić za N1, ovo je izjava kojom je omalovažio sve ljude u Srbiji koji godinama sakupljaju pomoć.
 
Zahvaljujući upravo humanitarnim licitacijama, na kojima su građani u zamenu za SMS poruku prodavali od "igle do lokomotive", veliki broj dece otišao je u inostranstvo na operacije, terapije i slično. 
Upravo je zahvaljujući humanosti, u prethodnih godinu dana, mesečno u proseku sakupljano i do 200.000 evra za one kojima je pomoć najpotrebnija – samo preko te poznate Fejsbuk grupe koja broji više od 365.000 članova.
 
Ipak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić – ne misli tako.
 
"To vam je ko kad mi neki klubovi košarkaški pričaju o tome kako navijači plaćaju porez, pa od tog dobijemo koliko para? Dobije nulu, ali nije ni važno", rekao je Vučić tokom obilaska radova na izgradnji bolnice Tiršova 2 u Beogradu.
 
Marija Savić kaže za N1 da su i administratori Fejsbuk grupe "Budi human – humanitarne licitacije", ali i građani, kada su čuli predsednikovu izjavu, bili u šoku.
 
"Prva reakcija je bila neverica, ostali smo u šoku, kao da se prethodne četiri godine, koliko grupa postoji, nisu ni desile. Potom čovek poželi, iako tome nije sklon, da psuje. Članovi grupe su ljuti, besni, u šoku, jer ima onih koji daju sve od sebe da pomognu", priča Savić za portal N1.
 
Iz Fejsbuk grupe "Budi human – humanitarne licitacije" navode i da se, zahvaljujući licitacijama, dnevno sakupi i do 25.000 evra.
 
"Na početku, prvih godinu dana se sakupljalo i po 20.000 do 25.000 evra dnevno. Kasnije se, naravno, taj broj smanjio s vremenom, ali sada se skuplja iznad 4.000 evra dnevno, zavisi od dana do dana. Ima dana kada bude i duplo više", ističu iz Fejsbuk grupe.
 
Marija Savić priseća se nekih od korisnika Fondacije Budi human, izdvajajući decu koja boluju od spinalne mišićne atrofije (SMA) tip 1, a za koju je bilo potrebno sakupiti po više od dva miliona evra. 
 
Za neke se novac sakupljao više puta, jer su i po tri puta morali na lečenje u inostranstvo.
 
"Dešavalo se i da su pojedini korisnici Budi human fondacije godinama čekali na lečenje, a onda bi, uz pomoć grupe, neophodna sredstva bila sakupljena za svega nekoliko dana", ističu iz Fejsbuk grupe Budi human – humanitarne licitacije.
Advokat Lakić: Ako su Vučićeve izjave tačne, tužilaštvo bi moralo da utvrdi gde je Šapić trošio milione evra
 
Advokat Nikola Lakić kaže za Danas da izjava Aleksandra Vučića u kojoj govori da samo država daje novac za lečenje dece i da se uglavnom ništa nije sakupilo "okolo-naokolo", a misli na pojedinačne donacije građana, grubo vređa ne samo one koji su odvajali novac i sakupljali ga za lečenje dece, već i porodice brojnih mališana koje su upravo na taj način, uz pomoć malih donacija izlečile svoju decu.
 
"Takođe, ta izjava Aleksandra Vučića vređa i one koji su sakupljali novac za decu, ali i na neki način optužuje jer je jedna od osoba koja je sakupljala novac preko svoje fondacije Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda i član SNS-a. Ako bi bile tačne Vučićeve izjave, onda bi tužilaštvo moralo da utvrdi gde je Aleksandar Šapić potrošio milione evra datih za lečenje dece", ukazuje Lakić.
 
On dodaje i da nažalost ovakve izjave ne mogu da prouzrokuju postupke pred sudovima, kako pravne tako i krivične, ali "pokazuju njegov rđav karakter, bezosećajnost" prema patnji brojnih porodica u Srbiji koje se suočavaju sa velikim problemima, ali i neverovatnu činjenicu da Aleksandar Vučić mora da se politički okoristi čak i o bolesnu decu.
 
Dodatno, Vučić je najpre govorio o novim ulaganjima u lečenju "dece leptira".
 
"Što se ove dece tiče, toliko smo novca uložili da me je sramota da na to odgovaram. To lečenje košta 600 hiljada evra, te kreme za te opekotine, ako se ne varam. Ja nisam lekar ali sam se raspitao i spremio. To lečenje će biti dostupno od 13. ili 14. avgusta u Beogradu. Ima dece za koje smo izdvojili dva miliona evra. Sve je to država Srbija uradila. Sve to što pričate da se skupilo okolo naokolo uglavnom niko ništa nije skupio", rekao je on.
 
"Danas" je pokušao da dobije komentar gradonačelnika Beograda, ali do objave teksta odgovor nije stigao.
  • Mile

    08.08.2024 08:21
    Sramota i što je najvažnije greh od boga.
  • V5

    07.08.2024 16:44
    Pogrešni talenti
    vođa nema mnogo talenata. Jedan od retkih je sposobnost da vređa i omalovažava druge.
  • Neko

    07.08.2024 13:46
    ?
    @Limanac
    Izvini ali ,,sve to bez pomoći prva četiri razreda osnovne"mi malo deluje konfuzno a tebi ?Ko je tu kome pomogao?Mislim da možeš to bolje prekomponovati da bi te ljudi razumeli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija