Novi zakon predviđa: Automobil će moći da bude trajno oduzet, čak i ako je pozajmljen

U novom zakonu o bezbednosti saobraćaja naći će se mera privremenog ili trajnog oduzimanja vozila vozačima koji naprave teži saobraćajni prekršaj.
Novi zakon predviđa: Automobil će moći da bude trajno oduzet, čak i ako je pozajmljen
Foto: Pixabay
To je rekao pomoćnik direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirko Koković i dodao da vozilo može da bude oduzeto trajno ili privremeno, pa čak i ako je pozajmljeno.
 
"To će ostati u novom zakonu. Privremeno oduzimanje može da traje dve godine. I tu se plaća ležarina. Bitno je da smo ušli u sam taj proces, jer to je nešto što postoji u Evropi i jednostavno postoji trajno oduzimanje. Tako da verujemo da ćemo mi prepisati taj model. To ćemo uskladiti sa evropskom praksom jer ta mera ima jako veliki uticaj", rekao je Koković.
Prema njegovim rečima, ta mera deluje preventivno na vozače koji su skloni vožnji, ne samo pod dejstvom alkohola, već i pod dejstvom droga.
 
Koković je istakao i da je jedna od novina koja će imati veliki uticaj preventivno na ponašanje vozača pa i putnika u saobraćaju, uvođenje crne kutije, što će proizvođači novih automobila morati da ugrađuju.
"Od 7. jula sva nova vozila, putnička M1 kategorije i laka teretna vozila, odnosno vozila do 3,5 tone nosivosti, moraće da poseduju crnu kutiju. Šta je crna kutija? Nešto slično kao u avionu, gde su iskupljeni svi podaci koliko si vozio koliko dugo i to brzo. Beleži nekoliko sekundi pre, za vreme, i nakon, pri tom ne snima se zvuk, znači beleži se brzina, položaj papučice gasa, itd", rekao je on.
 
Ipak, naglašava, iz godine u godinu se smanjuje broj vozača koji voze pod dejstvom alkohola, pre svega jer sada lakše mogu da izgube ne samo vozačku dozvolu, već i vozilo.
Koković je naglasio i da je u odnosu na pre desetak godina više nego udvostručen broj vozila u Srbiji, a da je broj smrtno stradalih 50 odsto manji, kao i da je vizija Agencije 0 povređenih i stradalih u saobraćaju.
 
"Razlog te dobre statistike je savest ali i kombinacija prevencije i represije. Dobri putevi, vozila, promena svesti, represivne mere. Saobraćajna policija otkriva preko 1.400.000 saobraćajnih prekršaja, što znači da dobro rade svoj posao", rekao je on.
 
Ukazao je  da je sve više mladih početnika koji dozvoljavaju i da izgube vozačku dozvolu u probnom periodu kada važe posebna pravila.
 
"Problem je vožnja pod dejstvom alkohola, u svakoj devetoj saobraćajnoj nesreći. U Srbiji je negde oko 15 odsto nastradalih lica bilo pod dejstvom alkohola, odnosno svako 192. lice upravlja pod dejstvom alkohola", rekao je Koković.
 
Osim vožnje pod dejstvom alkohola neki od najčešćih prekršaja su preticanje kolone vozila preko pune linije, nepropuštanje vozila pod pratnjom, vožnja dece kako nije propisana.
  • Brat

    09.08.2024 12:35
    Fun Fact
    Fun Fact jednog od nasih zakona vezano za biciklove - Kada automobil nailazi na pesacki prelas prvo pa posle toga ide biciklisticka staza onda prednost ima prvo pesak, pa onda auto pa tek onda bicikli. Kada automobil nailazi prvo na biciklisticku stazu pa iza toga ide pesacki prelaz onda ide bajs, pesak pa auto. Ja nisam znao dok nisam procitao u zakonu. Ispada da je biciklista na trouglu ako mu auto nailazi prvo na pesacki pa na biciklisticku stazu. Inace biciklista je obavezan da propusti sve pesake i da se krece brzinom pesaka na pesackom prelazu, razmisljajte o tome kada vozite bajs.
  • Vlada

    08.08.2024 10:47
    @@

    I provorođenu decu. kmeeee!
  • @Vlada

    07.08.2024 23:00
    pa probaj i ti da shvatiš
    da bi taj koncept koji tako zdušno braniš u ovakvoj kako si i sam konstatovao bio više nego otvoren put za još veću naprdnjačku otimačinu. Sutra će, po toj logici, oduzimati ljudim stanove jer su pisali negativne komentare o nepomenku iz njih. Jer po njima ko napada nepomenka napada Srbiju i ustavni poredak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija