Protest u Prištini nakon femicida: Za devojke i žene na Kosovu je svaki dan rat

Kolektiv za feminističku misao i akciju iz Prištine organizovao je danas protest u blizini policijske stanice i ispred Državnog tužilaštva, na čijim zgradama je ispisano "Vi ubijate žene".
"Podsećamo da je za devojke i žene na Kosovu svaki dan rat, rat da se zaštite od rodno zasnovanog nasilja i seksualnog zlostavljanja, rat za bekstvo od metaka i sekira. I u ovom ratu država nastavlja da staje na stranu silovatelja i ubica, amnestirajući ih i održavajući patrijarhat", rekao je jedan od organizatora protesta.
Kolektiv za feminističku misao i akciju zahtevao je od institucija i društva da deluju i pomognu ženama "u borbi za oslobođenje" i podrže "feministički pokret za oslobođenje od svake vrste nasilja kad god i gde god".
Navedeno je da je pre nekoliko na u Gračanici muž ubio ženu, dok je dan ranije u Uroševcu jedan muškarac ranio ženu iz vatrenog oružja.
 
Optužili su pravosudne organe za nemar, pošto je osoba koja je pre nekoliko dana uhapšena zbog povrede u Kosovu Polju privedena, a potom puštena, da bi posle toga vatrenim oružjen ranila svoju suprugu.
 
Prema zvaničnim podacima od 2010. do avgusta 2024. na Kosovu je ubijeno 58 žena, dok su u većini slučajeva počinioci ubistava bili su muževi, zatim očevi i sinovi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija