Ristić: Šest prekršajnih prijava protiv medija, najčešće zbog otkrivanja identiteta žrtava nasilja

Ministar Srbije za informisanje i telekomunikacije Dejan Ristić je rekao da je Ministarstvo tokom prethodna tri meseca podnelo šest prekršajnih prijava.
Prijave su podnete protiv medija koji su prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima, najčešće u slučajevima otkrivanja identiteta žrtava nasilja, naročito dece.
Ristić je u intervjuu za današnje "Večernje novosti" rekao da takve prekršaje "nekada novinari čine nesvesno, a ponekad vrlo svesno, i to ne samo tako što otkriju identitet deteta, već daju i druge podatke koji dodatno viktimizuju žrtve i znatno otežavaju njihovu resocijalizaciju".
 
Rekao je da nedavne pravosnažne presude nalogodavcima i počiniocima pojedinih napada na novinare ohrabruju kao "nagoveštaj postepenih, ali toliko potrebnih promena", ali je "još mnogo toga pred svima nama".
Kazao je i da Ministartsvo osuđuje svaki vid otvorenog ili prikrivenog ugrožavanja bezbednosti novinara i pokušaje ometanja njihovog profesionalnog rada.
 
"Blagu nadu uliva to što podaci Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije pokazuju da je u prvoj polovini ove godine bilo za 40 odsto manje napada na novinare nego u istom periodu prethodne godine", ocenio je Ristić.
 
Ristić je kazao i da na zahtev Koalicije za slobodu medija za njegovu ostavku gleda kao na jedan od sastavnih segmenata dijaloga unutar medijske zajednice koje je Ministarstvo iniciralo i čemu je posvećeno.
  • Laki

    09.08.2024 20:54
    I fikus se oglasio…
  • zztop

    09.08.2024 17:41
    Ministre samo vidi šta informer radi i sve će ti biti jasno ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija