FOTO, VIDEO: Žandarmerija oterala građane koji su blokirali prugu, privedena trojica aktivista

Protest protiv eksploatacije bora i litijuma u Srbiji, pod nazivom "Rudnika neće biti", održan je juče na Terazijama, a deo građana blokirao je dve železničke stanice - Prokop i Novi Beograd.
Brojni građani proveli su noć na železničkim stanicama Beograd centar (Prokop) i Novi Beograd, iako do poslednjeg trenutka nisu znali kako će se protest odvijati nakon obraćanja govornika.
 
Kako javlja N1, policija je u ranim jutarnji časovima opkolila građane koji su celu noć proveli na stanici Prokop. Policija je potom izbacila građane iz stanice Prokop. Aktivistu Ivana Bjelića i Nikolu Ristića, koji nisu želeli da napuste Prokop, policija je uhapsila.
 
Okupljeni kažu da je, prema njihovim procenama, bilo oko 200 pripadnika policije. Bilo ih je najmanje 50 sa fantomkama u civilu, javljaju očevici.
"Uhapšeni su Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Julijan Dimitrijević na Prokopu. Mi smo se skupili u Pionirskom parku sa obe blokade da vidimo da li će ih pustiti, ukoliko ih ne puste pozvaćemo narod, a u suprotnom ćemo se razići", kaže za Danas Nebojša Petković, član udruženja "Ne damo Jadar".
 
On kaže da ne zna gde su uhapšeni trenutno, da su im rekli da su privedeni kod sudije za prekršaje i da će biti procesuirani po skraćenom postupku.
 
Redovan saobraćaj na železničkim stanicama Prokop i Novi Beograd uspostavljen je jutros u 6.45, saznaje Tanjug u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
 
 
Aktivisti su prethodno poručili da od ulaska na železničke stanice počinje železnička blokada, kao reakcija na neodgovoren zahtev o zabrani eksploatacije litijuma i bora koji je javno upućen još na 28. juna u Loznici.
 
 
Zlatko Kokanović iz "Ne damo Jadar" najavio je da će danas u različitim mestima Srbije blokada početi na još tri do pet tačaka železničkog saobraćaja.
 
Grupa mahom mladih spontano je blokirala auto-put na Novom Beogradu, iako su redari rekli da to nikako nije bila ideja organizatora.
 
 
U jednom trenu došlo je i do incidenta kada je jedan vozač automobilom naleteo na grupu mladih i povredio najmanje dve osobe. Auto-put je nedugo zatim odblokiran. 
 
 
Protestu u subotu uveče je prisustvovalo više desetina hiljada ljudi.
 
  • Orson

    12.08.2024 09:17
    Auuuu! Kakav užas! Naoružani jurišnici na svoj nenaoružan narod,a tamo gde treba i zašta primaju platu,kukavice niti idu,niti ih ovaj uništitelj Srbije šalje!!!! Za to ste glasali,jadni,siromašni i ugnjetavaju Srbi!!!?? Čestitam!!!!!
  • Дуле

    11.08.2024 22:44
    КАКО БЛОКИРАНА ПРУГА КАД ЗА 10.08.ЖЕЛЕЗНИЦА НИЈЕ ПРОДАВАЛА ВОЗНЕ КАРТЕ,НИ ЗА ЈЕДАН ПОЛАЗАК ИЗ НС НИСУ ПРОДАВАЛИ КАРТЕ.
  • @sloboda za hrabre..

    11.08.2024 20:57
    Potpuno ste u pravu. Sada jako svima smeta da se pominje reč "politika", kao da otimanje prirodnih resursa jedne države i trovanje zemlje, vode i vazduha to nije. Sve je to politika. Ne mogu građani pobediti ovo zlo bez čvrste organizacije. Lako je sad komentarisati iz fotelja šta je bilo loše ili šta je moglo biti bolje, naravno da uvek može bolje i biće, kada prestanemo sa hipi fazonom "daj nam sunca" jer imamo posla s uzurpatorima države koji su spremni na sve. Interesantno je kako svi naglašavaju kako ovo nije politički protest, umesto da se adresira režim koji nas krade, rasprodaje i izdaje već 12 godina. Takođe je zanimljivo kako sada svima smeta blokada saobraćaja jer pobogu svi žure na posao, nedeljom uveče naročito. A kad vam nepomenik dovozi autobuse i blokira život svako malo, to izgleda nikom ne smeta. Smetaju studenti, a do juče se uzvikivalo gde su nam mladi, ne zanima ih ništa. Pa dobro, onda neka vlada nepomenik, ovaj glupi narod je i zaslužan što mu je omogućeno da vlada ovolike godine, a sad misli da mogu da ga skinu jednim protestom. Treba strpljenja i treba mnogo akcija, to znamo mi koji smo već skinuli jednog diktatora. Skinućemo i ovog. Jer ako on ne ode biće još mnogo Rio Tinta, to je samo početak. Ovaj neće stati dok nas ne uništi sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija