Šabić o hapšenjima aktivista: Drakonsko kažnjavanje radi zastrašivanja

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da drakonsko kažnjavanje učesnika okupljanja i upućivanje u zatvor i pre pravnosnažnosti presude ima veze sa zastrašivanjem.
Šabić o hapšenjima aktivista: Drakonsko kažnjavanje radi zastrašivanja
Foto: Medija centar Beograd (mc.rs)
Šabić, koji je predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, objavio je na mreži Iks da u Ustavu Srbije piše da je mirno okupljanje građana slobodno.
 
Citirao je i Evropski sud za ljudska prava koji je stava da pravo na mirno okupljanje neminovno izaziva određeno remećenje svakodnevnog života uključujući i ometanje saobraćaja i da organi vlasti moraju prema tome da pokažu toleranciju.
"Drakonsko kažnjavanje učesnika okupljanja i upućivanje u zatvor i pre pravnosnažnosti presude a pogotovo hapšenje pravnih zastupnika pokreta koji učestvuju u okupljanjima nema veze sa tim garancijama i standardima već sa zastrašivanjem", napisao je on.
 
Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović izjavila je ranije danas za Insajder da je aktivistima, privedenim jutros posle blokade železničke stanice "Beograd centar", određena kazna zatvora po Zakonu o javnom redu i miru i da oni imaju pravo žalbe.
Aktivisti Ivanu Bijeliću određeno je 40 dana zatvora dok su Nikola Ristić i Jevđenije Julijan Dimitrijević dobili po 30 dana zatvora.
 
Njihovo oslobađanje traže građani koji večeras, od 18.00 protestuju ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.
 
Demonstracije protiv eksploatacije litijuma u Srbiji održane su juče u cenru Beograda, a deo učesnika potom je blokirao dve železničke stanice - Prokop i Novi Beograd.
  • Neko

    12.08.2024 11:05
    ?
    Dosta se i tolerisalo.Kažnjeni su za vređanje ali ne i za blokadu tako da su super prošli.
  • Vesna

    12.08.2024 09:49
    Mirni protesti nikom ne smetaju, ali pijani i bahati nikako!
    Niko nwma pravo da blokira i ugrožava druge.
    Svuda u svetu znate kako pilicija sprečava?
    Šta hoćete da vlada anarhija
  • dz0

    11.08.2024 23:56
    ma izivljavanje nad studentima i nejakima, sto se izleteo sapic i opisao jos za one prosle proteste, "to je sve 'olos, nema veza da se zaposli"... kao "nasa deca" valjda misli...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija