Profesor Tošković: Najveći strani plaćenik je Vlada Srbije, ne demonstranti

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Oliver Tošković kaže da predsednik Srbije učesnike protesta naziva stranima plaćenicima, ali da je "najveći strani plaćenik Vlada Srbije".
Tošković je govorio za N1 o hapšenju aktivista, rekavši da je cilj zastrašivanje, kako ovi protesti protiv kopanja litijuma ne bi bili uspešni kao prethodni.
 
"Oni su shvatili, kada su bili raniji protesti protiv kopanja litijuma, da su oni su bili efikasni. To je bila blokada sat vremena, najavljena dva sata… Vlast je videla da gubi kontrolu. Oni sada pokušavaju to da spreče. Zastrašuju ljude. Ova hapšenja tome služe, da se ne bi desilo to… Glume junake 'Petparačkih priča'. Stalno ih neko juri, oni pobeđuju…. Predsednik naziva ljude stranim plaćenicima, a najveći strani plaćenik u ovoj državi je Vlasa Srbije“, rekao je on.
Govoreći o utiscima o protestima, rekao je da ja na ulicama bilo "pola 5. oktobra".
 
"Vidi se da su reakcije vlasti suzdržane. Ostaje, naravno, šta raditi dan sutra. To je jedno vrzino kolo u koje smo ušli u poslednjih deset godina, a to je da se ograde od politike. A mešaju se dve stvari – stranačko politikanstvo i prava politika", istakao je, dodajući da je vlast bila "suzdržana", jer je protiv kopanja litijuma deo i njenih glasača, koje ne želi da izgubi.
Međutim, navodi profesor, važno je da ni organizatori, ni građani, ne budu uplašeni.
 
"Ovo je jedna konkretna tema koja se tiče svakodnevnog života ljudi. Ja verujem da organizatore nije uplašilo. Oni se godinama bore, ne odustaju. Uspeli su i prošli put da okupe veliki broj ljudi bez neke veće logistike. To je sjajno i govori o iskrenosti borbe. Ali, važno je da se ne uplaše samo organizatori, vec i građani. Moramo se držati zajedno i da ne dozvolimo da nas zastraši to što smo izgubili grupu", zaključio je Tošković.

Komentari 6

  • Toni

    13.08.2024 14:20
    Tako je! Vlast je izdajnicka i lopovska i mafijaska!
  • Svako će

    13.08.2024 13:49
    Imati
    5 min slalve , Endi Virhol ! Dobro ovaj 5 sekunde
  • Mitar

    13.08.2024 06:47
    Da bi se izbegle sve špekulacije o nekakvim zaverama i politčkim zloupotrbama protesta, treba izneti ultimativni zahtev da vlast javno raskine sve ugovore i sve ostale dokumente koje je potpisala i dogovorila sa svim promoterima eksploatacije kritičnih sirovina u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija