Protest Albanaca u Bujanovcu, oglasilo se Koordinaciono telo Vlade Srbije

Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ocenjuje da današnji skup u Bujanovcu predstavlja zloupotrebu Albanaca sa juga Srbije.
Protest Albanaca u Bujanovcu, oglasilo se Koordinaciono telo Vlade Srbije
Foto: Medija centar Beograd (mc.rs)
Kako kažu, cilj je izazivanje novih tenzija i destabilizacija regiona.
 
Narodni poslanik Šaip Kamberi je na skupu optužio državu Srbiju za diskriminaciju Albanaca, tvrdeći da su oni nedovoljno zastupljeni u državnim institucijama, što su netačne tvrdnje, jer su, na primer u 2023. godini u Domu zdravlja u Bujanovcu od 45 novozaposlenih radnika 25 bili Albanci, dok su dve doktorke iz Bujanovca zaposlene u Zdravstvenom centru Vranje prošle godine, navodi se u saopštenju Koordinacionog tela.
Kada je u pitanju obrazovanje, dodaje se, obezbeđeni su kompletni udžbenici za osnovno obrazovanje na albanskom jeziku, čeka se dobijanje saglasnosti Albanskog nacionalnog saveta kako bi se ušlo u proceduru štampanja udžbenika za srednje obrazovanje, a Vlada Republike Srbije je donela Zaključak o renoviranju Osnovne škole "Sami Frašeri" u selu Lučane, opština Bujanovac.
 
"Plan u sedam tačaka koji je Vlada Srbije usvojila u junu 2013. godine i koji je predviđao razgovore sa albanskim predstavnicima iz Preševa i Bujanovca, prekinut je od strane Rize Haljimija, tadašnjeg narodnog poslanika u Skupštini Srbije, koji je predstavljao političke predstavnike Albanaca, u novembru iste godine", navodi se u saopštenju.
Uprkos više bezuspešnih poziva Vlade Srbije za nastavak dijaloga, dodaje se, preko Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Albanci nisu odgovorili, ali je u međuvremenu sagrađeno vanbolničko porodilište u Preševu i zgrada Odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu 2015. godine, što su bili njihovi zahtevi iz Plana u sedam tačaka.
 
"Pravi razlog današnjeg okupljanja nije ugroženost prava Albanaca, već odlazak u opoziciju Šaipa Kamberija, Nagipa Arifija i Šćiprima Muslijua u opštini Bujanovac. Dok su bili na vlasti, nisu pokazivali interes za rešavanje lokalnih problema svojih sugrađana. Dakle, ovo okupljanje je još jedan pokušaj destabilizacije u regionu u režiji prištinskog režima, pod direktnim patronatom Aljbina Kurtija", navodi se u saopštenju.
 
Navode da će Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa nastaviti da radi na sveukupnom razvoju ovih opština i svih njenih građana, bez obzira na njihovu versku i političku pripadnost.
U Bujanovcu je danas održan protest u organizaciji Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), sa kojeg je pored ostalog zatraženo "zaustavljanje pasivizacije prebivališta albanskih građana", kao i njihovo veće prisustvo u državnim institucijama i preduzećima.
 
Kako prenosi portal Bujanovčke, zatraženo je priznavanje diploma sa fakulteta na tzv. Kosovu kao i udžbenici na maternjem jeziku za učenike srednjih škola.
  • Ahil

    15.08.2024 12:24
    ....
    Srbi su kroz istoriju skupo placali svoje zablude,Jugoslavija na primer,ali ni jednu zabludu nece platiti kao ovu sa Vucucem.To cemo platiti kao vuk kozom.Cena ce biti visoka,placena teritorijama koje smo izgubili i nastavljamo da gubimo i kvalitetnim ljudima koji masovno napustaju ovu zemlju.Ostace pustos i gledaoci farmi i zadruga ...
  • Jova

    13.08.2024 08:15
    Znaju Albanci sta rade,vide sta sve Vucic daje pa se i oni bore da dobiju Presevsku dolinu.Ja se bojim sta bi sve ovaj dao da ostane na vlasti.
  • Hannah Montana

    12.08.2024 23:36
    Patriota
    Poznajem Slovake, Madjare, Rome,Albanace i Hrvate koji su veće patriote,lojalniji i veći Srbi od srba u Srbiji, ali iako su stručniji, obrazovaniji, ozbiljniji, pošteniji-njih nigde nema na rukovodecim vodećim pozicijama jer se nisu savili pretnjama i ucenama, nisu lojalni sns strani i ne donose glasove za izbore.
    Gospodin Kamberi je potpuno u pravu kada kaže da su Albanci nedovoljno zastupljeni u Srpskim državnim institucijama ili uopšte u državnim službama, u Srbiji se sve svelo na pljačku, politički uticaj,nepostenje, laž i nasilje i sada će napasti Gospodina Kamberija da vrši neki napad na državu,a čovek godinama pokušava da ukaže nakorupciju,pljačku i nepravdu u drzavi i državnoj politici, ali ga niko ne shvata za ozbiljno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija