Više od 20 alumnista pisalo ambasadoru Britanije u Srbiji: Preispitajte podršku projektu "Jadar"

Više od 20 dobitnika britanske Ševening stipendije izrazilo je danas zabrinutost zbog podrške ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Edvarda Fergusona projektu "Jadar" kompanije Rio Tinto.
U pismu upućenom ambasadoru stipendisti su ga pozvali da preispita svoj stav oko podrške projektu "Jadar", pozivajući se na dva naučna rada u kojima se tvrdi da će projekat kopanja litijuma imati ozbiljne posledice po životnu sredinu u Srbiji.
 
Navodi se da je u Srbiji postojalo još nekoliko rudarskih projekata koji su ostavili negativne posledice po životnu sredinu, kao i da vlast nije sposobna da reguliše ovaj projekat po ekološkim standardima.
Takođe, u pismu piše i da se kompanija Rio Tinto u nacrtu studije ovog projekta odrekla odgovornosti kada je reč o zaključcima studija na koje se potpisnici pisma pozivaju, čime kompanija pokušava da suzbije efekte koje bi ovaj projekat imao na okolinu.
 
"Očigledno postoji potreba od strane EU i drugih zemalja za neophodnim sirovinama za proizvodnju baterija. Ipak, gore povezane studije pružaju snažne dokaze da potencijalni trošak projekta za zdravlje čitavog ekosistema daleko nadmašuje svaku potencijalnu korist koju bi ova zemlja i njen narod mogao imati od tog projekta", navodi se u pismu.
Ferguson je ranije izjavio za Euronews da je litijum moguće vaditi na bezbedan način.
 
"Apsolutno je moguće vaditi litijum na ekološki bezbedan način. Postoje takvi projekti i u Nemačkoj, i u Francuskoj, i u Španiji, i u Portugalu, i u Finskoj. Međutim, prednost Srbije je u tome da ima jedan od najnaprednijih projekata", rekao je Ferguson. 
  • ja ne bot

    13.08.2024 23:18
    Hvala im..
    .. rudnika neće biti!
  • Mad Max

    13.08.2024 21:32
    Dislike
    Pazi sto svaki komentar ima barem 10% disllajkova, botovi su imali bas posla. A svaki komentar realan. I da, necete kopati!!!
  • kakvo ludilo

    13.08.2024 15:57
    zasto bi britanski ambasador preispitao svoju podrsku projektu u nekoj tudjoj zemlji kad cela vlada i elita te zemlje to zduzno podrzava?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija