Otkazan protest zakazan za sredu u Beogradu: Narednih dana biće saopšteni dalji koraci

Protest najavljen za sredu, 14. avgust, ipak neće biti održan, s obzirom da su privedeni aktivisti pušteni na slobodu.
Otkazan protest zakazan za sredu u Beogradu: Narednih dana biće saopšteni dalji koraci
Foto: 021.rs
Kako navode organizatori protesta protiv iskopavanja litijuma, javnosti će se u narednim danima obratiti i saopštiti dalje korake.
 
Aktivisti osuđeni na 30 i 40 dana zatvora nakon protesta u Beogradu 10. avgusta i blokade železničke stanice Prokop su posle puštanja na slobodu izjavili da hapšenje pokazuje "nemoć sistema" i da je taj čin "pokrenuo lavinu koja očigledno ne može da stane".
Jedan od advokata aktivista, Marko Pantić, izjavio je da je posle usvajanja žalbe, presuda ukinuta, a predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovni redovni postupak.
 
Aktivista Ivan Bjelić izjavio je da će na sudu dokazati da nisu tačni navodi na osnovu kojih su uhapšeni zbog remećenja javnog reda i mira. Najavio je i nastavak borbe protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.
"Zver neće stati, ali nećemo ni mi. Nismo ludi da privatnoj kompaniji predamo našu prirodu, našu zemlju, vodu, vazduh", rekao je on.
 
Nebojša Petković iz udruženja "Ne damo Jadar" kazao je da je posle subotnjeg protesta i blokada uhapšeno 20 građana.
 
"Ako nastave sa hapšenjima, uslediće adekvatan odgovor. Ovo su sve patriote, nama nije cilj izazovemo državni udar već da se usvoji zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji", rekao je Petković.
  • ..

    14.08.2024 06:18
    .
    glupi i naivni narode opet ste nasamareni sad samo još jačebrže i bolje njačite rio tinto mars iz srbije .
    BIĆE SVE KAKO KOMADANT ALEKSANDAR KAŽE :))
  • Miki

    14.08.2024 03:50
    Od 5.5 miliona punoletnih stanovnika ove zemlje, 2.4 miliona je glasalo za Vučića na predsedničkim izborima. Osvestite se, izvadite glavu iz peska, prestanite sa idiotarijama kako su izbori pokradeni i postanite svesni realnosti.
  • Nenad

    13.08.2024 23:43
    @bojan sns bot
    Nezavisni stručnjaci koji nisu na platnom spisku rio tinta su rekli svoje mišljenje o rudarenju u Srbiji. Da nisi zlonamerni bot i prodana duša ne bi preskočio činjenicu da je objavljen članak u najznačajnijem svetskom naučnom časopisu gde je detaljno opisano kako su već istražni radovi doveli do merljivog zagađenja u slivu Jadra a da će pravo iskopavanje značiti sigurnu ekološku katastrofu. Inače ni ne treba biti mnogo stručan, dovoljno je pogledati primere eksploatacije litijuma na svetu. Iako Ana Brnabić LAŽE da ima rudnika litijuma u EU, tamo ih još NEMA. Nema ih zato što još ne postoji bezbedna i isplativa tehnologija eksploatacije. Ako nastavite na silu da lobirate za rio tinto, saznaćete vrlo brzo koliko građana Srbije podržava tu ideju i ko je većina a ko apsolutna manjina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija