Provokacija, dogovor ili vežbanje discipline: Kako tumačiti Vučićevu najavu otvaranja mosta na Ibru?

U roku od nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić dva puta zvanično najavio otvaranje za saobraćaj glavnog mosta na reci Ibru u Kosovskoj Mitrovici.
Provokacija, dogovor ili vežbanje discipline: Kako tumačiti Vučićevu najavu otvaranja mosta na Ibru?
Foto: Beta/AP
Ovaj most, kako piše Danas, od 1999. godine deli srpski severni od južnog albanskog dela grada.
 
Iako su se njegove informacije o otvaranju mosta i kontramitingu kosovskih Albanaca na dan prošlonedeljnog protesta Srba u severnom delu Mitrovice pokazale kao netačne, Vučić je nedavno saopštio nove datume – 14. i 15. avgust.
"Slučaj" otvaranja glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici, čije je farbanje nastavljeno sa južne strane, poklopio se sa zaoštravanjem građanskih protesta u ostatku Srbije protiv eksploatacije litijuma i demonstracija u Beogradu, veče uoči Vučićeve nove objave o jednostranim planovima Vlade u Prištini.
 
Dušan Janjić, politički analitičar, smatra da je to "očekivani politički marketing".
 
"Nikad se ne zna, ali ne očekujem otvaranje mosta, osim ako Sjedinjene Američke Države ne dozvole takvu provokaciju. Ako je Kurti nešto pogrešno shvatio, onda su tome svakako kumovali Miroslav Lajčak, Kvinta i Aleksandar Vučić kome sve ovo odgovara. Na KiM je potrošio sve lidere koje imao i plaši ga da bi neko drugi mogao da zauzme mesto Srpske liste. Litijum treba da zameni Kosovo, pošto mu ne ide najbolje ni plan sa crkvom o svesrpskom ujedinjenju sa Republikom Srpskom", kaže Janjić.
Dodaje da ga čudi što u najavi otvaranja mosta sredinom ove nedelje Vučić traži zaštitu Kfora, koji nije nadležan za čuvanje mosta.
 
"Most čuva Euleks policija – italijanska žandarmerija koja je ovlašćena da traži pomoć Kfora u slučaju šireg oružanog sukoba i pojave naoružane mase", podseća Janjić.
 
Prema njegovim rečima, bez obzira što je oko glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici bilo raznih pregovora i dogovora i što se Priština poziva na Brisel 2016, međunarodna zajednicu nije odustala od sporazuma iz 2003. koji nije objavljen u javnosti.
 
Taj dokument, napominje Janjić, uvažava "uspostavljenu liniju razdvajanja", dok će se za Kosovsku Mitrovicu, koja je zvanično priznata kao model podeljenih gradova na reci, rešenje tražiti u zajednici opština.
 
Janjić podseća da su tim sporazumom severni deo Kosovske Mitrovice i Zvečan legalizovani kao posebne opštine i ističe da je zabrinjavajuće to što Beograd i Srpska lista čak ni ne pominju druge mostove u ovom mestu, posebno onaj kod strateški važnog naselja Brđani, preko kog putevi direktno vode ka Metohiji na jugu i Zubinom Potoku u Ibarskom Kolašinu.
 
"Svako ko poznaje stanje na terenu, jasno mu da je otvaranje glavnog mosta besmislena priča. Tamo nema mesta auto da prođe, jer je sa severne stane gradski trg. Kurtiju je priča o otvaranju mosta potrebna zbog septembra za koji je obećao parlamentarne izbore i lokalne izbore u četiri većinski srpske opštine na severu kako bi se rešila institucionalna kriza", dodaje on.
 
Ističe i da Vučić to mora da uradi najkasnije do januara.
 
"Opozicija je pročitala njegove namere da želi da bude čovek koji zavodi red i vlada, a ne da integriše Srbe u kosovski sistem. Ali, opozicija ga neće rušiti zahtevima za smenu, pokušaće da ga diskredituje u parlamentu kao političara koji je posvađao Prištinu sa EU i SAD, tako da je već duže vreme Aleksandar Vučić najbolji Kurtijev saveznik", objašnjava Dušan Janjić.
 
On smatra da "Vašington, ko kod da pobedi na predstojećim američkim predsedničkim izborima, neće ići na preka rešenja, ali će tražiti pooštravanje sankcija protiv Kurtija i njegovu kontrolisanu izolaciju".
 
Za razliku od Janjića, Srbi u Kosovskoj Mitrovici veruju da je otvaranje glavnog mosta izvesno i da je reč o nekoliko meseci starom dogovoru Beograda i Prištine, čiji će datum odrediti Kurti. 
 
Iako je većina protiv otvaranja mosta, Mitrovčane najviše pogađa, kako navode izvori Danasa na terenu, to što će "izgubiti svoj glavni simbol borbe i otpora za koji su mnogi dali živote", a to znači pojačano masovno iseljavanje, o kome svi ćute i veću neizvesnost pred septembarski početak škole.
"Aljbin Kurti se ne bi brukao da posle tehničkih provera i farbarskih radova ne otvori most, koji zapravo još 2016. otvorio Aleksandar Vučić kad je sklonio srpske barikade. Gledao sam svojim očima kako Srpska lista uz pomoć jakih građevinskih mašina uklanja tu moćnu betonsku barikadu. Počeli su u tri sata ujutru završili u podne", podseća Marko Jakšić iz Pokreta Srba sa KiM "Otadžbina".
 
Dodaje da je posle toga Marko Đurić most proglasio Parkom mira i preimenovao ulicu koja vodi u centar srpskog dela grada. 
 
"Vučić, Đurić i Petar Petković spremili su teren Kurtiju, nije važno što srpska roba ne može da uđe na KiM, a srpska deca ne mogu da uče iz srpskih udžbenika. Ne znam da li je reč o Vučićevim porazima u bici sa Kurtijem, njihovim dogovorima ili Vučićevom ćutanju zbog opstanka na vlasti, ali Kurti je povećao svoj rejting za više od pedeset postao, iako mu je ekonomija katastrofalna, a narod odlazi. On je za krako vreme ukinuo srpske registarske tablice, dinar, banke i pošte, vozačke dozvole se ukidaju 23. avgusta, a Beograd je nem na sve to", izjavio je za Danas Marko Jakšić.
 
List Danas uputio je pitanja i Predsedništvu Srbije i vladinoj Kancelariji za Kosovo i Metohiju, ali odgovor nije stigao.
  • Kosovo i Rio Tinto

    14.08.2024 13:29
    Vučić je izdajnik ! Posle glasanja u UN da su Srbi genocidni, jasno je da je Vučićeva politika propala i da mora da ode.
    Svi na proteste Kosovo i Rio Tinto i da ga oteramo ! OstAVka !
  • @Dejan sa Štranda

    14.08.2024 11:54
    Kada se prištinska zajednica "otvorila" i "unormalila", od 40.000 Srba koji su tu živeli smo došli na današnjih 0. Nula. Nadam se da ćeš doživeti njihovu sudbinu. Ni manje, ni više.
  • Dejan sa Štranda

    14.08.2024 10:37
    Most koji ne služi za saobraćaj,apsurdno.Osloboditi most i mozak ljudi,manite se zastava i " veseli se rode ".Radite,živite i pustite druge da žive.Budite normalni šta god ste,koga je to više briga.Zatvorena zajednica propada,tako je i u Severnoj Mitrovići,teror,kriminal,javašluk...
    Shvatite u kojoj državi živite,unormalite se i biće vam bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija