Advokat iz Srbije dobio 15 dana zatvora u Hr­vat­skoj: Zbog krajiških pesama i Baje Malog Knindže

Advokat iz Srbije Nemanja Berić osuđen je na 15 dana zatvora u Hrvatskoj, u Prekršajnom sudu u Šibeniku.
Advokat iz Srbije dobio 15 dana zatvora u Hr­vat­skoj: Zbog krajiških pesama i Baje Malog Knindže
Foto: 021.rs
Berić je uhapšen 10. avgusta u Hrvatskoj, pri povratku u Srbiju, a pojedini hrvatski mediji objavili su da je advokat uhapšen zbog krajiških pesama, odnosno snimka sa pevačem Bajom Malim Knindžom.
 
Berić, poreklom iz Hrvatske, na putu ka Kninu pevao je pesmu Baje Malog Knindže "Do Dinare niđe ne stajem" i to objavio na svom Fejsbuk nalogu.
Hrvatski portal Dnevno, pozivajući se na neimenovane izvore, piše da on nije uhapšen zbog pesme, već zbog snimka objavljenog na Instagramu sa Bajom Malim Knindžom.
 
Mediji su preneli da je hrvatska policija procenila da Berić tom pesmom narušava javni red i mir, pa je 10. avgusta zadržan na graničnom prelazu Bajakovo, dok je pokušavao da napusti Hrvatsku i vrati se u Srbiju.
Priveden je sudiji za prekršaje u Šibeniku koji mu je odmah izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od 15 dana.
 
Berić je, piše Jutarnji list, na saslušanju rekao da mu nije bila namera da bilo koga uvredi, te da jeste objavio fotografije na svom Fejsbuk nalogu.
 
Advokat Viktor Gostiljac izrazio je zabrinutost zbog hapšenja kolege Berića i istakao da ovaj slučaj ne sme proći nezapaženo. On je zatražio da Advokatska komora Srbije zahteva objašnjenje od nadležnih hrvatskih organa.
 
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je državne organe Srbije da pokrenu razgovor s Hrvatskoj o hapšenju i progonu krajiških Srba zbog pevanja pesama ili objavljivanja fotografija sa "krajiškim ili patriotskim sadržajem", prenosi Politika.
 
"Dosad je devetoro Srba sa područja Knina uhapšeno i osuđeno za isti prekršaj i objave na Fejsbuku. Od toga broja sedmoro je osuđeno na zatvorske kazne od 15 dana, jedan na uslovnu zatvorsku kaznu i jedan na novčanu kaznu od 1.000 evra", naveo je Linta.
 
Advo­kat­ska ko­mo­ra Sr­bi­je (AKS) upu­ti­la je do­pis srpskoj ambasadi u Hr­vat­skoj tra­že­ći in­for­ma­ci­je o uhap­še­nom ko­le­gi, po kom za­kon­skom osnovu je priveden i zbog če­ga je na iz­dr­ža­va­nju ka­zne.
AKS tra­ži i da se utvr­di ka­ko su se pri­pad­ni­ci po­li­ci­je i dru­gi dr­žav­ni slu­žbe­ni­ci od­no­si­li pre­ma Beriću i da li je bi­lo ne­čo­več­nog postupa­nja i tor­tu­re, na­ro­či­to po na­ci­o­nal­noj osno­vi.
 
Za­tim, ako je vo­đen kri­vič­ni po­stu­pak, da li je bi­lo po­stu­pa­nja ko­ja se kva­li­fi­ku­ju kao kr­še­nje ljud­skih pra­va i osnov­nih slo­bo­da.
 
Hrvatski advokat Ivan Gržić, koji je angažovan kao Berićev branilac, tvrdi da su neke od publikacija zbog kojih se srpski državljanin tereti nastale na teritoriji druge države, te da su pojedine fotografije stare i po nekoliko godina.
  • Titov pionir

    17.08.2024 11:18
    Zavadi pa vladaj
    Srbi i Hrvati,genetski isti narod,Hriscani,al obostrano polusvetovi naseli na pricu onog ko nas je razdvojioi zakrvil,Ratko Mladic,srpski heroj,Ante Gotovina hrvatski herojj,evidentno,da je Ratko hrvat,Ante srbin,isto bi postupili boreci se,takavi su ljudi,plemeniti i heroji.Srbija je bila decenijama raskrsnica i bedem evrope,Srbija je pustena niz vodu,sad je bedem Hrvatska,dok I nju ne puste niz vodu,Svaka cast casnim ljudima i jedne i druge narodnosti,i Kako se kom svidja DAL POMOZ BOG JUNACI IL ZA DOM SPREMNI,samo se trebamo obostrano osloboditi onog ko nas zavadjava!
  • Vajdasag

    14.08.2024 23:50
    Lepa li si
    Fruska goro lepa li si
    Oj Banate zlatan ti si
    Oj ti Sremu srce ponosno
    Panonijo more moje
    Jedna dusa a nas dvoje
    Pozdrav Bačka 3 srca junačka


  • Komšija

    14.08.2024 20:49
    @X8

    Ne vidim ja na fasadama nikakvog Miloševića, samo vaše bosanske ratne zločince. Ali lepo će se to kad-tad kvalifikovati kao međunarodni terorizam pa ćemo da vidimo kojom brzinom ćete se prešaltati nazad na standardni gastoski moleraj, poyy

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija