Božović iz Proglasa: Srbija ključa od nezadovoljstva

Izdavač i član ProGlasa Gojko Božović ocenio je da Srbija ključa od nezadovoljstva.
Kako je naveo, ljudi su prepoznali pitanje otvaranja rudnika litijuma u Jadru ne samo kao društveno, nego prevashodno kao egzistencijalno pitanje.
 
"Zbog toga se taj pokret koji je započeo u Jadru tako snažno proširio na celu Srbiju", rekao je Božović u intervju za nedeljenik NIN.
Važno je reći, kako je naveo, da iza protesta nema nekakve velike organizacije, u osnovi protesta je spontani, autohtoni bunt i da je, prema svim istraživanjima, velika većina građana protiv tog projekta.
 
"To znači da se demokratskim putem taj projekat ne može realizovati. On se može realizovati samo silom, što smo videli i po hapšenjima nakon beogradskih protesta. Propagandna kampanja režima u prilog ovom projektu treba da bude prethodnica sile. Posredi je totalna kampanja", rekao je Božović.
"Ne znam", dodao je, "da li smo u našoj novijoj istoriji imali takvu kampanju oko jednog pitanja u kojoj učestvuju najviši državni funkcioneri, režimski analitičari, pojedini mediji od kojih se to ne očekuje, jedan deo naučne javnosti".
 
"Neobično je već to što projekat kompanije 'Rio Tinto' u Srbiji više brani predsednik Republike nego zvanični predstavnici kompanije. Međutim, kampanjom možete da postignete neke ciljeve, ali ne možete baš sve, ne možete ljude da ubedite u nešto što oni u svom životu doživljavaju drugačije. Ta kampanja, zapravo, još više podstiče protestno raspoloženje građana", ocenio je Božović.
 
Kaže i da "građani neće podleći pritiscima kampanje, niti će ustuknuti pred strahom od režimske represije".
 
On je objasnio da "Proglas" ostaje organizacija koju čine zabrinuti ljudi, "a imamo sve više razloga za zabrinutost".
 
"Mi smo od početka pozivali ljude da se u što većoj meri uključe u društveni i politički život prema svom senzibilitetu. Režim sistematično uništava političke stranke i kritičko mišljenje. To je odvojilo ljude od javnog života. Neophodno je obnoviti političku javnost u Srbiji", rekao je Božović.
Kako je istakao, bez toga nema ni pravog političkog života, ni mogućnosti promene. 
 
"'Proglas' deluje u tom pravcu, obilazeći zemlju, razgovarajući s ljudima, okupljajući građanske pokrete, pozivajući građane na aktivizam", poručio je Božović.
  • Sabotaže

    15.08.2024 15:11
    Smišljajte i na internet kačite načine sabotaža koje će Vučića naterati da zabrani litijum i Rio Tinto kako je bilo pre izbora !
    Vučić je prevario glasače, nema legitimitet, sve sabotaže su dozvoljene samo ih treba izmisliti i primeniti i da ih pametno bije u glavu da moraju da odustanu.
    Protesti nisu dovoljni, pametne drske sabotaže i građanska neposlušnost će biti dovoljni za zabranu kopanja !
  • XiXiX

    15.08.2024 13:20
    Brrrrr što mi hladno nešto
    Lele Bato ovaj Božović niš ne konta. Pitam se treba li da kaže hvala onima kojima najviše veruje.
  • Ime

    15.08.2024 13:18
    Nije bitno
    A obraz i čast?
    Da li to ima cenu?
    Da se pomučiš pa da se malko doškoluješ, prekvalifikuješ, pa da ne moraš da budeš u stranci da bi dobio posao, već da sam nadješ nešto da radiš, nisi pomišljao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija