Pažljivo pripremana predstava: Kako se u regionu izveštava o razgovoru Vučića sa meštanima Zvornika?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Malom Zvorniku sa građanima o eksploataciji litijuma u dolini Jadra, ali i o njihovim privatnim problemima.
Kako piše Danas, Vučić je naglasio u više navrata da neće raditi ništa dok se svi meštani "sami ne uvere" da će priroda ostati "zdrava i čista".
 
"Niko neće da radi bilo šta i ništa se neće odigravati dok sve dobro ne odvagamo", rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, zarada nikada nije bila, niti će biti, važnija od zdravlja.
O Vučićevom razgovoru sa meštanima Malog Zvornika izvestili su i regionalni mediji.
 
Hrvatski Jutarnnji list prenosi da je "Vučić pažljivo pripremao predstavu", ali da mu je onda upala "neplanirana gošća".
Ovaj list prenosi tekst Nove.rs da su ekološki aktivisti koji su organizovali proteste protiv iskopavanja litijuma odbili da učestvuju u, kako kažu, predsednikovoj "farsi".
 
"Ali sasvim neočekivano, na samom početku skupa, Vučiću i okupljenima se obratila dr Sanja Sakan, hemičarka sa Instituta za hemiju i tehnologiju, jedna od autora naučnog rada o uticaju rudnika litijuma na životnu sredinu i rekla da o svemu treba pažljivo razmisliti", prenosi Jutarnji.
 
Vučić, kome se očigledno nije dopalo prisustvo ovog nezvanog gosta, odgovorio je: 
 
"Ovo je naša zemlja, vaša, svih ovih ljudi, moja, svih nas. Pod jedan, niko ništa neće i ništa se neće desiti, dok sve pažljivo ne odmerimo, dok se sami ne uverimo da će nam deca biti zdrava, da ćemo svi biti zdravi, da će priroda biti zdrava i čista, da će biti da mogu normalno da nastave život, pa tek onda da razmišljamo o tome šta su zarade", rekao je predsednik, prenosi Jutarnji.
 
Hrvatski Index prenosi impresije predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić na razgovor Vučića sa meštanima u Malom Zvorniku.
 
"Nakon četiri sata ovako iskrenog i otvorenog razgovora, koji je cela Srbija mogla pratiti uživo, imam samo jednu stvar za reći – Srbija neće imati ovakvog čoveka i vođu kakav je Aleksandar Vučić u narednih 300 godina", napisala je predsednica Skupštine na svojem profilu na mreži X, prenosi Index i dodaje da je Vučića ispred zgrade opštine dočekalo više od stotinu građana.
 
Sarajevski Klix prenosi Vučićevu izjavu o projektu "Jadar": "Nećemo raditi ništa dok se ne uverimo da će nam deca biti zdrava".
 
Na pitanje Vladine Vojnović iz Brasine, majke četvoro dece, da li je Rio Tinto štetan toliko koliko pričaju, Vučić je odgovorio da on ima troje dece i da su mu svo troje u Srbiji, odakle ne misle nigde da idu i upitao da li stvarno ljudi misle da bi on pred kraj svog mandata zatrovao narod, prenosi Klix, između ostalog.
Crnogorski RTCG prenosi Vučićeve reči da će u naredna dva meseca formirati timove koji će se baviti rizicima zbog projekta "Jadar".
 
Naveo je da "niko neće nešto da hvali ili da plaši ljude dok se ne ustanove činjenice", dodaje RTCG.
 
"Ako se bude radio rudnik, opštine iz Rađevine imale bi više nego tri puta veće budžete, a i država bi imala koristi", naveo je Vučić, prenosi RTCG.

Komentari 36

  • Mungos

    25.08.2024 19:16
    300 godina
    Ne bože za sledećih 300 pa nećemo se oporaviti ni za hiljadu.
    El. Vozila su završena priča već se pojavljuju alternative ekološki prihvatljive. Ne zna se šta je gore vađenje sirovine za baterije ili skladištenje i prerada istrošenih. Svima je to jasno osim ovim našim, zato npr. Nemačka i neće da uđe u tu prljavu avanturu zna da za kratkoročni benefit može da dobiju dugoročno katastrofu. Treba im rudnik kod nas da prebrodi prelazni period bez posledica na svoju životnu sredinu. Treba da nam je jasno da nam taj rudnik boljitak neće doneti nego baš naprotiv prestaće potreba za litijumom a mi ćemo ostati sa zagađenje i nepopravljivom štetom. Pala je kako proizvodnja tako i prodaja el. vozila u svetu, hibridi se još drže koliko toliko no neće ni oni dugo. Ne vidi se tu nikakav dugoročni državni interes više je to kratkoročni i lični odnosno da neki za kratko vreme strpaju pare u džepove bez obzira na posledice. Treba pogledati izjave nekih zemalja o tome zašto ne otvaraju rudnike, predstavlja je novih tipova motora i sabrati 2 i 2
  • Mirko

    16.08.2024 10:02
    Predsednik u MZ
    Ne znam ko im može verovati?Ovi njihovi imaju neke koristi što podržavaju ideje"naše kvazi elite" običan narod može da računa biće nam gore ustupati svoje Rudno bogatstvo strancima za rudnu rentu a dobiti zagađenjeivotne sredine napredak za znade koga narodu ostaviti uništen i zagađen teren o čemu priča čovek kome to nije posao Predsednik republike ili lobista Rio Tinta?
  • Aleksej

    16.08.2024 08:56
    Skender Musliu
    "Nećemo raditi ništa dok se ne uverimo da će nam deca biti zdrava".

    Siguran sam je da ce se on uveriti da su NJEGOVA deca zdrava. I Brnabin sincina :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija